Finland får en nationalfjäril – vilken röstar du på?
Hundraårsjubileet till ära ska Finland begåvas med en nationalfjäril. Experterna har plockat fram 20 kandidater, och omröstningen har precis börjat.
Vad har sångsvanen gemensamt med brunbjörnen, abborren, den sjuprickiga nyckelpigan, vårtbjörken och liljekonvaljen? Jo, alla är de nationalsymboler för den finska naturen. Inom kort ska Finlands uppsättning av nationalfågel, -djur, -fisk, -insekt, -träd och -blomma, som en detalj i hundraårsfirandet, kompletteras med en nationalfjäril.
I sann demokratisk anda ska alla få vara med om att rösta fram arten. För att underlätta det hela har några fjärilskännare plockat fram 20 kandidater, men det går lika bra att rösta på någon annan art. Regeln är ändå att arten ska vara rätt allmän och spridd över stora delar av landet, och lätt att känna igen och få syn på.
– Därför finns till exempel apollofjärilen inte med på listan. Den är stor och fin, men förekommer bara på ett smalt band utmed kusten och på Åland. Det är en fjäril som folk inte ser särskilt ofta, säger Pertti Nupponen som leder Vuokon luonnonsuojelusäätiö som ordnar omröstningen.
Han hoppas på ett högt valdeltagande, och mycket pekar på att det blir så. På mindre än ett halvt dygn efter att webbplatsen nationalfjaril.fi hade öppnat hade drygt tusen personer röstat. Pertti Nupponen tänker definitivt rösta själv, men hans dilemma är att han inte än kunnat bestämma sig för art.
– Det är svårt. Å ena sidan vill jag gärna rösta på någon art som flyger allmänt på gårdarna på sommaren, som nässelfjäril eller påfågelöga, men å andra sidan lockar det att rösta på till exempel sorgmanteln, som kan vara riktigt allmän vår och höst, säger han.
Ju mer man vet om fjärilar och ju mer man går på känslor desto svårare tycks det bli att välja art.
– Aurorafjärilen är ett riktigt vårens sändebud, och min dotter heter Aurora. Den kunde vara ett bra val, aurorafjärilen är så vacker och trevlig, säger Nupponen.
För den som föredrar att rösta på en stor och ståtlig fjäril rekommenderar Nupponen aspfjärilen. Honorna kan bli så stora att folk har misstagit dem för fåglar.
En tanke bakom beslutet att utse en nationalfjäril är att väcka allmänhetens intresse för fjärilar och ta ansvar för deras livsmiljöer.
– Arter som är knutna till öppna och solexponerade åsar, torrängar, ängar och myrar är på tillbakagång, säger Nupponen.
Samtidigt har nya fjärilsarter etablerat sig i Finland.
– Generellt ser det ganska bra ut då nya arter har kommit in söderifrån som en följd av klimatförändringen. Men i gengäld håller vissa nordliga arter på att försvinna, säger Nupponen.
Blåvinge, guldvinge, citronfjäril...HBL frågar tre naturprofiler vilken fjäril de helst skulle se som Finlands nationalfjäril och varför. Så här svarar de:
Jere Kahanpää, insektsforskare, Helsingfors universitet: Violett blåvinge. Den är vacker och den lever i hela landet, i mycket typiska finländska miljöer som på tallmoar och vid myrkanter. Men den finns inte bland de tjugo kandidaterna, de har tagit med en annan blåvinge i stället.
Anne Antman, miljövårdschef, Natur och Miljö: Vitfläckig guldvinge. Den gnistrar som en juvel, och den är knuten till ängs- och betesmarker som är miljöer i jordbrukslandskapet med rik biologisk mångfald.
Björn Federley, tidigare programledare för Naturväktarna: Citronfjäril. Den vore ett utmärkt val, för den är bland de första fjärilar man ser på våren, ett verkligt vårtecken.
Av Finlands cirka 2 300 etablerade fjärilsarter är bara 5 procent eller knappt 130 arter dagfjärilar, och bara en del av dem är allmänna, spridda över stora delar av landet och relativt lätta att se och känna igen.
Tjugo sådana kandidater i nationalfjärilsomröstningen presenteras i ord och bild på webbplatsen nationalfjaril.fi. Vem som helst får rösta, men bara en gång. Omröstningen pågår till den 4 juni och nationalfjärilen kungörs 14 juni.
En avsikt med projektet är att öka allmänhetens kännedom om fjärilar. De är viktiga som pollinerare och reglerare av växtpopulationer, och som näring för andra djur. Fjärilarna är också utmärkta indikatorer på naturens tillstånd.