Varningar för ny flyktingkris i EU när Ohisalo ledde Luxemburgmöte

Säkerhetskommissionären Julian King, inrikesminister Maria Ohisalo och asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos i Luxemburg på tisdagen. Bild: Anniina Luotonen/Lehtikuva

Cypern, Grekland och Bulgarien varnar för en ny flyktingkris, om inte hjälp ges från resten av EU. Samtidigt är intresset högst måttligt bland medlemsländerna för att hjälpa till med de flyktingar som plockas upp på Medelhavet.

Att få till stånd en tillfällig lösning är ett mål under det finländska ordförandeskapet, och statsminister Antti Rinne har sagt att man siktar på att få med ungefär tjugo länder i uppgörelsen.

Vid EU-ländernas migrationsministermöte i Luxemburg på tisdagen försökte tre bistra herrar i kostym uppmärksamma om läget i sydost. Både Cypern och Grekland har den senaste tiden fått ta emot ett kraftigt ökande antal flyktingar och migranter.

Nu manar de tillsammans med Bulgarien om akut hjälp från resten av EU.

– Vi måste göra vårt yttersta så att inte situationen vi upplevde 2015 och 2016 upprepar sig. EU har inte råd att bli taget på säng en gång till. Tecknen finns där, sade Greklands medborgarskyddsminister Michalis Chrisochoidis.

Migranter anländer till Lampedusa på ett räddningsfartyg i augusti. Bild: Alessandro Serrano/Lehtikuva-AFP

"Inte först i kön"

I Luxemburg försökte EU-bjässarna Tyskland, Frankrike och Italien att tillsammans med Malta mana till stöd för den interna uppgörelse länderna gjort om att ta hand om flyktingar som plockats upp på Medelhavet.

Enligt Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin har ett tiotal länder anmält sitt intresse, inklusive de fyra initiativtagarna.

Efter mötet ville Finlands inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) inte ge besked om det finns ytterligare medlemsländer som kan gå med i uppgörelsen.

– Tyvärr kan jag inte kommentera enskilda länders ståndpunkter, sade Ohisalo till Uusi Suomi.

Förhandlingarna fortsätter på fredag i Bryssel.

– Då går vi igenom de detaljer som en del medlemsländer haft frågor om, sade hon till tidningen.

Nordiska nej

Finland har inte meddelat att det deltar i uppgörelsen.

– Finlands ståndpunkt är att ju fler länder som är med, desto bättre är läget, sade Ohisalo under presskonferensen.

Sverige tillhör heller inte dem som inte är sugna på att vara med.

Den svenska migrationsministern Morgan Johansson. Bild: Anniina Luotonen/Lehtikuva

– Nej, vi har förklarat mycket tydligt att vi inte har någon legal möjlighet att göra det, sade Sveriges migrationsminister Morgan Johansson, som vill ha ett formellt ministerrådsbeslut för att kunna vara med.

Å andra sidan anser han också att Sverige redan gjort en hel del.

– Så det är kanske inte vi som i det här läget ska stå först i kön, säger han.

Även Danmark har sagt nej till att vara med.

– Det kommer bara att betyda att ännu fler fartyg kommer att åka mot europeiska hamnar, sade landets utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye.

– Vi har i stället bett FN om att få ta emot syriska kvotflyktingar från flyktinglägren i Turkiet, säger Tesfaye till nyhetsbyrån Ritzau.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning