Finland Europaetta i fågelskådning i helgen

En vitgumpad buskskvätta upptäcktes på Trutklobbarna i Kristinestads skärgård på lördagen. Bild: Peter Buchert

Sex miljoner fågelindivider rapporterades i Europa under skådarevenemanget Eurobirdwatch i helgen. Hela 2,5 miljoner av dem rapporterades från Finland, som därmed än en gång stod för den högsta siffran.

Aktiv fågelskådning i kombination med prima höststräck bäddade för att Finland ståtar på första plats i antalet rapporterade fågelindivider förra veckoslutet. Hela 2,5 miljoner fåglar rapporterades från Finland då saldot för hela Europa uppgick till 6 miljoner. Drygt 20 000 fågelskådare över hela kontinenten rapporterade sina observationer.

Det var framför allt gåssträcket som höll Finland i framkant, än en gång. Såväl säd- och bläsgäss som vitkindade gäss flyttade i tio- eller hundratusental på bred front över hela södra Finland. Sträcket gick västligare än normalt tack vare ostliga vindar.

I inlandet rapporterades också sträckande stor- och smålom i stora antal, och vid västkusten hyfsade siffror av tranor. I synnerhet i lördags sträckte ringduvor i tusental.

Räknat över hela Europa var vitkindad gås, stare och bofink de talrikaste arterna i helgen, uppger Birdlife. Avsikten med Eurobirdwatch är att fästa uppmärksamhet vid betydelsen av internationellt samarbete. Flyttfåglarna korsar gränser som de omöjligt kan känna till, men de är i behov av trygga rastplatser under hela sträcket.

Veckoslutets främsta raritet i Finland var större beckasinsnäppa. Arten sågs i två exemplar, den ena i Lumijoki och den andra i Tusby. Tusbyfågeln var stationär så sent som på tisdagseftermiddagen. Arten hör egentligen hemma i östra Sibirien och på den nordamerikanska kontinenten.

Tärnmås, nunnestenskvätta och vitgumpad buskskvätta var några övriga av helgens ovanligheter, och på tisdagen upptäcktes en ännu häftigare raritet, en ökensångare på Säbbskär i Euraåminne.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning