Finland det mest rasistiska landet i rapport – Grönas Kari: Vi måste erkänna problemen med rasism i Finland

Emma Kari Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder av regeringen efter rapport om att Finland upplevs som det mest rasistiska landet av flera EU-länder.

I rapporten Black in the EU uppger 63 procent av de intervjuade att de har upplevt rasistiska trakasserier de senaste fem åren. Det är den högsta siffran av länderna i rapporten. Samtidigt är siffran 20 procent i Malta och 21 procent i Storbritannien. Rapporten är sammanställd av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).

Finland toppar också den dystra statistiken över rasistiskt våld, vilket 14 procent har upplevt. Polisen i Finland upplevs ändå som den mest pålitliga av länderna. För rapporten har nästan 6 000 personer med afrikanskt ursprung intervjuats.

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder mot rasismen av regeringen. I ett pressmeddelande skriver hon att det är chockerande att rasism upplevs så mycket oftare i Finland än i andra länder.

– Vi måste erkänna problemet och sluta förminska det. I Finland berättar fjorton procent att de upplevt våld, då medeltalet är fem procent, säger Kari i pressmeddelandet.

Kari vill utreda möjligheterna att ta itu med rasismen genom lagstiftning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning