Finland det mest rasistiska landet i rapport – Grönas Kari: Vi måste erkänna problemen med rasism i Finland

Emma Kari Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder av regeringen efter rapport om att Finland upplevs som det mest rasistiska landet av flera EU-länder.

I rapporten Black in the EU uppger 63 procent av de intervjuade att de har upplevt rasistiska trakasserier de senaste fem åren. Det är den högsta siffran av länderna i rapporten. Samtidigt är siffran 20 procent i Malta och 21 procent i Storbritannien. Rapporten är sammanställd av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).

Finland toppar också den dystra statistiken över rasistiskt våld, vilket 14 procent har upplevt. Polisen i Finland upplevs ändå som den mest pålitliga av länderna. För rapporten har nästan 6 000 personer med afrikanskt ursprung intervjuats.

De grönas riksdagsledamot Emma Kari kräver åtgärder mot rasismen av regeringen. I ett pressmeddelande skriver hon att det är chockerande att rasism upplevs så mycket oftare i Finland än i andra länder.

– Vi måste erkänna problemet och sluta förminska det. I Finland berättar fjorton procent att de upplevt våld, då medeltalet är fem procent, säger Kari i pressmeddelandet.

Kari vill utreda möjligheterna att ta itu med rasismen genom lagstiftning.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39