Finland behöver Hasan!

Stefan Lundberg skriver så riktigt att riksdagen borde skrota bembölelagen och stifta en ny.

Med bestörtning läser jag om den 20-åriga superbegåvade Hasan som kom till Finland 2015 från Afghanistan och nu väntar på ett utvisningsbeslut av Migri (HBL 31.3).

Jag undrar hur många finländare som skulle ha klarat grundskolan på sex månader om vi inte skulle ha kunnat läsa en bokstav, aldrig haft några skolämnen och aldrig haft matematik i vårt liv? Han har en 8 i lång matematik! Alla ämnen tycks han klara med glans. Lärarna i Kalevan lukio i Tammerfors har aldrig haft en lika begåvad och motiverad elev. De ställer alla upp för Hasan. Han måste få uppehållstillstånd i Finland.

För ett antal år sedan sade våra politiker att Finland behöver flera invånare för att kunna trygga Finlands framtid. Skattebetalare, men jag tillägger också verkliga begåvningar, genier är en verklig tillgång för Finland.

Till min glädje tog de unga för en tid sedan upp det här problemet då de ställde sina frågor till våra politiker. Nu har vi en flyktingström och alldeles säkert finns det många kunniga personer bland dem. Finland behöver flera skattebetalare. Vi har dem här. Vi kan inte se hur de urskillningslöst kastas ut i en osäker framtid och i värsta fall döden. Vem tar på sig det ansvaret?

Historieläraren Juha Heinonen säger "Det borde finnas en genväg till uppehållstillstånd. Om man jobbar eller studerar och får bra betyg borde det berättiga till att man får stanna." Hasan har integrerats och han är en solskenshistoria för Finland. Vi kan inte sparka ut honom. Vi borde adoptera honom!

Migrationsverket säger sig följa lagar och förordningar. Då kan vi frågan: vilka är orsakerna för att Hasan inte skulle få uppehållstillstånd? Stefan Lundberg skriver så riktigt att riksdagen borde skrota bembölelagen och stifta en ny.

Tolkar behövs garanterat nu. Här har vi Hasan som talar en flytande finska.

Finland behöver Hasan!

Marika Kuusakoski Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning