Finland behöver handlingskraft

Bild: Wilfred Hildonen

Skillnaden från tidigare kriser på arbetsmarknaden är att vi nu tillsammans visat större handlingskraft. Vi har samlat oss och vi har kompromissat inom och mellan arbetsmarknadsorganisationerna.

Det sägs ibland att vi centralorganisationer lever i en förgången tid. De senaste veckorna bekräftar ännu en gång att vi inte gör det. Tvärtom. Arbetsmarknadsorganisationerna hade kraft, erfarenhet och vilja att genast samla sig i den kris vi nu genomlever. I en oerhört krävande tid kunde arbetsmarknadsorganisationerna ge ett samstämmigt förslag till regeringen kring ändringar i arbetslagstiftningen och lättnader för företagens betalningsskyldigheter – ett förslag som regeringen omfattade och med rekordsnabb takt behandlas som lagförslag i riksdagen.

I förslaget föreslår vi bland annat flexibilitet i arbetslagstiftningen, förkortande av samarbetslagens minimiförhandlingstider från 14 dagar och sex veckor till fem dagar, förbättring av arbetslöshetsskyddet, extra finansiering för att stödja arbetslöshetskassorna och att skjuta upp betalning av ArPL-premiernas betalningar.

Jag är oerhört tacksam över den handlingskraft vi tillsammans har och att vi inte nu skapar ett låst läge som vi sett i tidigare kriser. Det är lätt att leda i goda tider, men i svåra tider prövas ledarskap och handlingskraft. Nu behövs genomförandekraft till 100 procent på alla plan. Också en solidaritet och förståelse för varandra.

Hela landet höll andan eftermiddagen när regeringen kallade till den första riktigt allvarliga presskonferensen kring covid-19 och situationen som Finland befinner sig i. Det var en tidsfråga innan det vi såg i övriga Europa också drabbade oss. Då gäller det att agera på alla fronter med tydlighet och trygghet.

För många av oss är 1990-talets tuffa lågkonjunktur fortfarande något som vi minns med fasa. Vi lärde oss mycket av den. Finanskrisen 2008 slog också hårt mot samhället. Men nu slår krisen mot både hälsa, liv och arbetsmarknaden. Rejält över 200 000 arbetstagare berörs för närvarande av samarbetsförhandlingar och antalet lär stiga kommande veckor och månader. Det här prövar oss alla och det drabbar också våra familjer. Vi prövas inte enbart ekonomiskt. Samtidigt som skolorna till stor del är stängda ska föräldrarna distansjobba hemifrån. Vi ska komma ihåg att krisen också slår hårt mot utbildningsväsendet och måendet hos de yngsta – på alla nivåer. I allt detta behöver vi samla oss och blicka framåt.

Skillnaden från tidigare kriser på arbetsmarknaden är att vi nu tillsammans visat större handlingskraft. Vi har samlat oss och vi har kompromissat inom och mellan arbetsmarknadsorganisationerna. Alla kriser behöver tydligt ledarskap, kompromissvilja och framtidstro. 

I tidningen Läraren gav jag en intervju i slutet av december kring kunskap och konkurrenskraft. Där fick jag frågan om ledarskap i tider av besparingar. Då var svaret att Finland har varit i total kris och när man är i djup kris kan man inte använda osthyveln. Man måste tänka på framtiden och på de som ska skapa den. Man kan använda det resonemanget för nuläget också. De åtgärder vi nu gör på arbetsmarknaden ska så effektivt som möjligt rädda företag, arbetstillfällen och därmed även trygga liv, hälsa och framtid.

Om någon för en månad sedan hade sagt att riksdagen stiftar en lag där tidtabellen mellan första förslaget från arbetsmarknadsorganisationerna och riksdagen skulle vara åtta dagar hade ingen trott på det. Ingen lagberedning fungerar så. Lägg ännu till att alla arbetsmarknadsparter och regeringen var överens. Då blir det ännu mera unikt. Personligen är jag innerligt tacksam och glad att vi kan förenas i ett läge då Finland behöver samförstånd – inte konflikt. Det är så här vi ska fungera när oförutsedda kriser händer. Det är så här vi måste agera. Det hör inte till vanligheterna att hantera sådant som en virusepidemi som corona orsakar.

Akava har varit med förut. Vi har förhandlat och vi vet att erfarenhet bär genom nästa kris. Våra förslag till att balansera upp ekonomin är kraftfulla, men också realistiska. Vårt ansvar och vår uppgift är att påverka och komma med förslag som regeringen kan anta i detta exceptionella läge. Det är ingen tvekan om att vi har tuffa tider framför oss, men vi kommer att klara det. Tillsammans har vi styrkan och det ger exakt den framtidstro som vi nu behöver som land. Tack vare kraftfulla och snabba åtgärder kommer vi att se en snabbare ljusning även på arbetsmarknaden.

Sture Fjäder, ordförande, Akava

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning