Finland bättre på att använda rätt sorts palmolja

En arbetare bär en gren från en oljepalm som ska lassas på en lastbil vid ett plantage där man framställer palmolja. Bilden är tagen 2006 nära Sepang i Malaysia. Bild: Tengku Bahar

De finländska livsmedelsföretagen har ökat andelen av ansvarsfullt producerad palmolja i sin produktion och sitt utbud, meddelar naturskyddsorganisationen WWF. Organisationen jämför hur palmolja används globalt.

I jämförelsen ingick fyra finländska företag, det vill säga Fazer, Raisio, Kesko och S-gruppen. De klarade sig alla bra. Fazer och S-gruppen fick fulla nio poäng och Raisio och Kesko sex. Kesko förbättrade sin placering sedan den förra jämförelsen 2013.

Jämförelsen omfattade 137 företag från olika delar av världen.

Med hjälp av ansvarsfullt producerad palmolja försöker man förhindra skogsskövling och upprätthålla mångformigheten i naturen. Palmolja är det växtfett som produceras mest i världen. Största delen produceras i Indonesien och Malaysia i sydöstra Asien.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning