Finland avslutade VM-kvalet med seger – "Storförlusten mot Grekland förstörde våra chanser"

Oscar Kihlstedt och de övriga finländska spelarna får rikta blickarna mot EM-kvalet och matcherna mot Georgien. Bild: Thomas Sundström

Finland avslutade VM-kvalet med en klar seger över Cypern. På torsdag inleder handbollsherrarna EM-förkvalet mot Georgien på bortaplan.

Finland avslutade VM-kvalet i handboll med att ta en klar seger över Cypern. Herrlandslaget hade förlorat sina chanser till avancemang inför den sista matchen men tog en 23–14-seger.

Max Granlund var Finlands främsta målskytt med sina sex fullträffar. Teemu Tamminen hade återhämtat sig från sin sjukdom som höll honom ur spel i hemmamatchen mot Israel. Cocksspelaren sköt fem mål i matchen.

Landslagstränaren Ola Lindgren valde att spara på Nico Rönnberg i matchen mot Cypern för att han ska vara i toppskick i de kommande matcherna. Rönnberg var enda spelaren som inte var inne på planen.

– Det här var en match utan insatser och tempot var väldigt lågt. Vi tog kontroll över matchen efter tio minuters spel och förde spelet resten av matchen, säger Lindgren.

– Den här matchen gav oss möjlighet att rotera på laguppställningen.

Finland slutade trea i gruppen bakom segraren Israel och tvåan Grekland.

– Det är synd att vi förlorade så stort borta mot Grekland (22–36). Det förstörde våra chanser i kvalet. Vi förlorade inte en enda hemmamatch och tog fem poäng på hemmaplan, säger Lindgren om kvalet.

– Det oavgjorda resultatet mot Israel störde efter matchen men det hade inte spelat någon roll om vi vunnit matchen. Vi spelade bra på hemmaplan men måste bli jämnare i bortamatcherna. Nu hade vi för många dåliga stunder på bortaplan.

För Finlands del fortsätter säsongen med EM-förkval där laget ställs mot Georgien i ett dubbelmöte. Segraren avancerar till det egentliga kvalet medan förloraren får försöka fylla spelkalendern med träningsmatcher. Den första matchen spelas i Georgien på torsdag och returen i Riihimäki på söndag.

Georgien spelade i helgen VM-kval där det blev en seger och två förluster. Laget förlorade med 24–29 mot Rumänien och 21–30 mot Kosovo men besegrade Italien med 28–25.

Varken Finland eller Georgien lyckades ta sig vidare till följande fas av VM-kvalet.

Cypern–Finland 14–23 (6–9)

Finland: Max Granlund 6, Teemu Tamminen 5, Roni Syrjälä 3, Miro Koljonen 2, Oscar Kihlstedt 2, Fredrik Forss 2, Sebastian Säkkinen 2, Benjamin Helander 1.

Israel–Grekland 24–22 (11–9)

Israel 6 4 1 1 169–150 9

Grekland 6 4 0 2 173–137 8

Finland 6 3 1 2 165–157 7

Cypern 6 0 0 6 112–175 0

Israel till fortsatt kval.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning