Finland avråder från julresor utomlands – men för svenskarna är det fritt fram inom EU

Svenskarna har fritt fram att resa inom EU under julhelgen. Det säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), gäst i Ekots lördagsintervju. Arkivbilder. Bild: Jonas Ekströmer TT/Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Det är inte aktuellt för svenska utrikesdepartementet att avråda svenskar från att resa i Europa under jul och nyår. Det var budskapet från Sveriges utrikesminister Ann Linde i Ekots lördagsintervju.

– Varje människa måste ta ett stort eget ansvar. Det är inte resandet i sig som är problemet. Det är om man har nya kontakter, om man inte håller avstånd, om man inte tvättar händerna och så vidare, sade Sveriges utrikesminister Ann Linde i den direktsända intervjun i Sveriges Radios P1.

Just nu avråder svenska UD endast från resor inom EU till Estland, Lettland och Irland. Dessa gäller fram till den 16 december, då ska nya rekommendationer komma. Men några restriktioner för EU-resor kommer inte att införas, enligt Ann Linde som helst hade sett att alla EU-länder haft samma råd.

– Det är klart att det är mycket bättre om vi hade haft samma råd. Men jag tror ändå att man ska tänka sig för extra noga om man bestämmer sig för att resa, är detta verkligen nödvändigt?

Att Sverige ger grönt ljus för resor inom EU under julhelgen står i bjärt kontrast till andra EU-länder, som Finland.

Sanna Marins (SDP) regering rekommenderar sedan i november att alla finländare undviker "onödiga resor till länder som omfattas av begränsningar av inresa". Med det avses resor till länder som har hög incidens – så gott som hela Europa just nu – vilket förutsätter karantän på tio dagar efter hemresa.

Här kan du läsa vad som gäller i Finland (Institutet för hälsa och välfärd) eller på Statsrådets sidor under rubriken Resor över Finlands gränser.

I hela Europa är incidensen högre än 25 smittfall per 100 000 invånare per 14 dagar. Bild: Institutet för hälsa och välfärd

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning