Finland är med i nya Hanseförbundet som fyller tomrummet efter brexit – "ingen vill att besluten fattas i enrum mellan Frankrike och Tyskland"

Den nya Hansan är ett samarbete mellan Nederländerna, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Irland. Bild: SPT

Nya Hansan vill undvika att tvingas betala för enskilda EU-länders skulder, men upprör i Frankrike.

Storbritanniens avsked lämnar ett politiskt tomrum i EU. Det innebär att Finland förlorar en bundsförvant framför allt i ekonomiska frågor, medan Frankrike och Tyskland har tagit chansen att slå ihop sig för att sätta agendan i unionen.

Nu ska ett "Hanseförbund" föra likasinnade nordeuropeiska länders röst. Förutom Finland ingår Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Sverige och Irland i förbundet. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har uttryckt ett starkt missnöjde med Hansan. Till Financial Times säger han att det riskerar leda till splittring i EU.

– Den som vill dela upp Europa i norr och söder eller öst och väst har inte Frankrike på sin sida, säger Le Maire.

På måndag träffas EU:s finansministrar med målet att förnya sin krisfond, Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM). Fonden infördes mitt i eurokrisen 2012 och behöver uppdateras. Hanseländerna har tillsammans med Tjeckien och Slovakien tagit ställning för strikta och klara regler.

– Ett medlemsland som söker stöd måste ha sina skulder på en hållbar nivå innan fonden beviljar finansiering, skriver finansminister Petteri Orpo (Saml) på ministeriets sida.

En fråga inför EU-mötena nästa vecka är vem som ska bedöma hur väl ett land kan hantera sina skulder. EU-länderna som beviljat stödlån till Grekland för nästan 240 miljarder euro kan till exempel inte ses som oberoende för att bedöma Greklands skuldsituation.

EU:s tyngdpunkt flyttar söderut

De så kallade Hanseländerna har redan samarbetat länge, enligt Juhana Aunesluoma, forskningschef vid Centret för Europastudier vid Helsingfors universitet. Länderna har haft ett militärt samarbete kring Östersjön via Nato och Finland och Sverige har också deltagit.

– Länderna var också ofta på samma linje om eurokrisen, säger Aunesluoma.

Samtidigt säger Aunesluoma att flera olika koalitioner av medlemsländer är vanliga när det stiftas lagar. Det är ingen ny organisation i görningen, men ett samarbete som kan få en starkare roll då EU:s tyngdpunkt flyttar söderut efter att Storbritannien lämnar unionen.

– Länderna från Baltikum till Nederländerna har ofta varit på samma linje som Storbritannien om återhållsam ekonomisk politik och fördjupat samarbete.

Är Hansan en reaktion mot Frankrikes och Tysklands fördjupade samarbete?

– Det är svårt att säga. Hanseländerna har ofta varit på samma linje som Tyskland och det ursprungliga Hanseförbundet var ett tyskt projekt, så namnet är lite vilseledande om de lämnas utanför.

Enligt Aunesluoma är det ändå intressant att Nederländerna har varit så aktivt, eftersom de kanske har en bättre insikt i Frankrikes och Tysklands samarbete.

– Alla länder är ändå överens om att besluten ska fattas tillsammans och inte i enrum mellan Frankrike och Tyskland.

Hansan var ett medeltida handelsnätverk mellan städer främst vid Östersjön. Organisationen grundades på 1100-talet av nordtyska köpmän.

Förbundet kom att dominera handeln kring Östersjön och Hansans makt syntes bland annat i en egen krigsflotta. Under sin storhetstid under 1300 och 1400-talet var kring 70 städer anslutna till nätverket.

Hanseförbundet var verksamt ända till 1600-talet, då centralstyrda nationalstater fick större makt över ekonomin.

Handelsförbundets inflytande på den nordeuropeiska kulturen märks fortfarande på till exempel den stora mängden tyska låneord i svenskan.

Källa: SO-rummet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning