Finland är inte som förr

Finland är inte sig likt, tycket insändarskribenten, som är besviken över säkerhetsarrangemangen på Sverigekampen. Här avgörs herrarnas 1 500-meterslopp. Bild: Heikki Saukkomaa

Är vi i friidrottspubliken ett riskmoment om vi har gjort en matsäck med smörgåsar och ett par öl till?

Besökte Tammerfors för att se Finnkampen i friidrott på plats, helgen 3–4.9. Trevlig stad och som vanligt ett trevligt arrangemang.

Det som tyvärr förstörde intrycket en del var när vi anlände till arenan på söndagen. Jag själv, nästan 60 år, min sambo ca 50 år, och mina två barn, 20–25 år, är väl inte några "huliganer", men döm om min förvåning, så dök en vakt vid insläppet ner i våra ryggsäckar och grävde hejvilt.

Han hittade då tre öl i min ryggsäck och två cider i min sambos ryggsäck, som han slet ut ur våra ryggsäckar. Vi hade gjort "fika-matsäck" till oss alla med varsin smörgås till. Av detta blev nu intet. Däremot kände vi oss väldigt förnedrade av situationen.

Vad var anledningen? Är vi i friidrottspubliken ett riskmoment om vi har gjort en matsäck med smörgåsar och ett par öl till? Var arrangören rädd för att vi skulle "storma arenan" och ställa till med skandal?

Varför jag uttrycker att Finland inte är sig likt längre, är att jag själv deltagit i ett par Finnkamper som aktiv, och jag minns mycket väl min första Finnkamp i Helsingfors 1984. Då var det flera rejält förfriskade finska supportrar som hade både halv- och helflaskor med sprit i handen, när de stod på läktaren och hejade på sina finska landsmän.

Tja, tiderna har förändrats ...

Jan Johansson Sollefteå, Sverige

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning