"Finland är ett tryggt land"

LÄR SIG. Malin Berg tycker finländarna är lite inskränkta och att det vore bra att låta sig inspireras av andra kulturer.Bild: Privat

VEM: Korsholmbördiga Malin Berg, 47. VAR: Flyttade nyligen från Schweiz till Brasilien.

Malin Berg jobbar som General Manager Sales och har rest mycket i sitt jobb. Hon har förut bott i Schweiz i nästan åtta år innan hon det här året flyttade till Brasilien.

Precis som i många länder tror människor i Brasilien att det är kallt, mörkt och vinter hela tiden i Finland.

– Jag brukar säga att om man far till Finland på vintern, måste man också fara dit på sommaren, säger Berg.

Största delen av finländarna anses vara introverta, men direkta. De säger helt enkelt vad de menar.

– Finländare är inte så lätta att lära känna enligt många, men när man väl känner dem har man fått en vän för livet.

Till skillnad från Brasilien är Finland ett tryggt land. I Brasilien skulle de till exempel aldrig dricka vatten direkt ur kranen. Man måste också veta var man rör sig och inte ha på sig smycken när man går ut.

– Vi börjar vara ganska bortskämda, jag själv också. I slutändan har vi ju det bra i Finland. Vi är kända för vår skola, höga levnadsstandard, socialsystem och hälsovård, säger Berg.

Det som överraskade Berg när hon flyttade var hur folk kör, hur mycket trafik det är och hur länge det tar att köra till jobbet på grund av trafiken.

– Det förvånade mig också hur nära slummen är inpå vanligt folk. På ena sidan gatan finns mitt jobb och på den andra hemlösa. Kontrasten är så otrolig. Sådant skulle man inte kunna tänka sig i Finland.

När Berg fick säkerhetsutbildning på sin förra arbetsplats handlade den om vad man gör om ett lager skulle börja brinna eller om det skulle bli en översvämning.

– Här handlade utbildningen om rån och kidnappning. I Finland måste man inte tänka på sådana saker.

I Brasilien är människor öppna, varma och kommer genast och kramar en.

– Kundservice är också något helt annat här än i Finland, där den är usel. Finland skulle kunna lära sig mycket av det.

Efter tiden utomlands ser Berg fortfarande Finland som hem, men hon är lite mer kritisk.

– Vi är lite inskränkta och skulle kunna lära oss av andra kulturer.

Det negativa om Finland handlar om flyktingpolitiken.

– När Sannfinländarna första gången fick mycket röster hamnade Finland på agendan, men inte i en positiv bemärkelse. Människor undrar hur ett rikt land som Finland kan vara så negativt inställt till bättre behövande som flyktingar.

Efter några veckor i Brasilien har Berg inte hunnit se eller fått höra allt.

– Det finns många likheter mellan Finland och Schweiz. Men det är mest olikheterna man reagerar på så här tidigt under vistelsen. Sedan börjar man se likheterna. Jag tror de kommer att dyka upp i Brasilien också, men inte ännu.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00