Finland är ett skatteparadis för facket

Fackförbunden får inkassera sina medlemsavgifter utan att det innehållits skatt på dem över huvud taget.

Dagens diskussion går het om skatteparadis och skattesmitning. Man behöver dock inte gå längre än till Finland för att hitta ett skatteparadis. Fackförbunden får inkassera sina medlemsavgifter utan att det innehållits skatt på dem över huvud taget. Arbetsgivarna är skyldiga att inkassera medlemsavgifterna och sköta om löntagarens skattedeklaration. Dessutom behöver facket inte offentligt deklarera sina ekonomiska tillgångar, balanser och placeringar. Och det helt enligt finsk lagstiftning. Förfarandet är ovanligt om inte helt unikt i världen.

I mars 1968 drev facket, med hot om generalstrejk, igenom en lag som gav skattefrihet för de fackliga medlemsavgifterna. Från fackets sida drevs frågan främst av Niilo Hämäläinen, Arvo Hautala och Sulo Penttilä. Päiviö Hetemäki var arbetsgivarnas förhandlare som hade en svår uppgift. Han måste välja mellan ett accepterande eller generalstrejk. Han accepterade skattefriheten för vilket man senare har klandrat honom. En bidragande orsak till beslutet var att facket som motprestation hade lovat minska antalet strejker i framtiden. Snart fick Hetemäki ångra sig då fackets löfte bröts.

Jag har i flera omgångar i HBL undrat varför fackets medlemsavgifter fortfarande skall vara skattefria, i synnerhet nu när de senaste regeringarna med ljus och lykta har jagat efter skattesmitare. De drygt 200 miljoner euro som staten årligen går miste om i skatteintäkter för medlemsavgifterna är ingen obetydlig summa, men jag anser här att frågan är både principiell och etisk.

Facket och vänstern med socialdemokraternas Antti Rinne i spetsen är ute i ogjort väder när de vitt och brett talar om fullständig öppenhet samtidigt som det synes vara helt omöjligt att utsträcka öppenheten till fackförbundens miljarder som sannolikt ligger placerade någonstans som säkerhet för kommande strejker. Skall facket också i detta fall få fortsätta att hemlighålla sina placeringar?

Heinz Ramm-Schmidt Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning