Finland åkte på brakförlust i Bosnien – Joel Pohjanpalos comeback en ljusglimt

Det rådde bittra miner i det finländska landslaget efter 4-1-förlusten mot Bosnien. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Bosnien spelade en stark match och utklassade Finland på hemmaplan med 4-1 i lördagskvällens möte i EM-kvalet. Positivt för Finland är att Joel Pohjanpalo hittade rätt direkt efter att ha återvänt från en långvarig skada – och att EM-biljetten fortfarande är i landslagets egna händer.

Före bortamötet mot Bosnien hade det mesta hittills gått Finlands väg i EM-kvalet. Det blåvita landslaget hade varit som bäst i de avgörande situationerna medan motståndarna inte spelat den bästa möjliga fotbollen. Också mot Bosnien hade Finland en stor fördel i att hemmanationens stjärnanfallare Edin Dzeko var skadad och i att tränaren Robert Prosinecki varit i blåsväder. Med en seger kunde man ha tagit ett ytterst viktigt steg mot den efterlängtade EM-biljetten.

Men så blev det inte.

Stött av den fanatiska hemmapubliken inledde Bosnien matchen starkt – som väntat. Hemmalaget fick bollen i det finländska målet redan efter 13 minuters spel, och trots att målet blåstes bort som offside fortsatte bosnierna ånga på. Finland hade det riktigt motigt med att lugna ner spelet.

I den 29:e minuten brast det finska försvaret åter och denna gång räknades målet. Izet Hajrovic slank förbi försvarslinjen och placerade bollen precist bakom Lukas Hradecky. Samtidigt fick den finska tränarstaben fler orosmoment i och med att mittbacken Paulus Arajuuri var tvungen att lämna planen på grund av skada – ersättaren kom från bänken i form av Sauli Väisänen.

Finland lyckades inte få ordentlig kontroll på spelet under första halvlek, och med hjälp av ett tvivelaktigt domslut gick Bosnien upp i tvåmålsledning före pausvilan. Bollen träffade Pyry Soiri kring axeln inuti det finska straffområdet och den slovakiska domaren Ivan Kruzliak blåste av för straff trots högljudda protester från det finska lägret. I EM-kvalmatcherna kan VAR inte användas för att granska situationer.

Fram klev det bosniska landslagets största stjärna, Miralem Pjanic, och satte straffen i nätmaskorna med stor säkerhet.

Det finländska försvaret hade det tidvis riktigt svårt med de bosniska anfallarna. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Pohjanpalo målskytt i sin retur

Inför den andra halvleken gjorde finska tränaren Markku Kanerva en offensiv ändring då han bytte ut Soiri mot Joel Pohjanpalo. Leverkusenanfallaren återvände nyss till spelplanen efter en långvarig skada och bildade tillsammans med Teemu Pukki och Jasse Tuominen anfallstrion som skulle lyfta Finland tillbaka in i matchen.

Men trots att Finland i andra halvlek stundvis fick bättre grepp om matchen fungerade inte spelet som helhet, vilket det däremot gjorde för hemmalaget. Med sitt andra mål för kvällen sköt Pjanic först 3-0 för Bosnien, och Armin Hodzic därefter 4-0.

– Bosnien spelade riktigt bra och samtidigt kom vi inte upp till vår egen nivå. Vi hade svårt med duellerna och passningarna, och var kanske steget efter genom hela matchen, kommenterar tränare Kanerva förlusten i Viasats sändning.

Ljus i mörkret fick Finland ändå genom den inbytte Pohjanpalo, som såg till att Finland inte blev mållöst på bortaplan. Anfallaren var hungrigt och påpassligt framme i straffområdet och sköt in 1-4-målet via ribban.

– Självklart kändes det bra att vara tillbaka och att lyckas med målskyttet. Det tyder också på att man gjort saker rätt under skadan, säger Pohjanpalo efter matchen.

– Men det finns inte alltför mycket att glädjas över just nu. Bosnien kontrollerade matchen och nivåskillnaden var tydlig i kväll, fortsätter han.

Trots storförlusten på bortaplan har Finlands chanser till en plats i EM inte förstörts. Tre matcher återstår av kvalet och på tisdag möter man Armenien på hemmaplan i Åbo. Förlusten mot Bosnien innebär att Finland dock inte kan säkra EM-biljetten mot Armenien.

– Ingenting är förlorat och nu gäller det bara att börja koncentrera sig på matchen mot Armenien, blickar Pohjanpalo vidare.

Bosnien-Finland 4-1

29 min 1-0 Hajrovic

37 min 2-0 Pjanic

58 min 3-0 Pjanic

73 min 4-0 Hodzic

79 min 4-1 Pohjanpalo

Italien-Grekland och Liechtenstein-Armenien spelades senare

15.10 Finland-Armenien

15.11 Finland-Liechtenstein

18.11 Grekland-Finland

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning