Finavia uppdaterade evakueringsplaner – så här länge får det ta att tömma ett flygplan

Det ska få ta högst 90 sekunder att utrymma ett flygplan. Bild: SPT/Anna Back

Lännen Media skriver i sina tidningar att Finavia har uppdaterat sina evakuerings- och räddningsplaner. Den bakomliggande orsaken är en farlig situation som uppstod på ett Finnairflyg i december 2017.

Personalen upptäckte röklukt i kabinen och planet tvingades nödlanda i Åbo. Utrymningen av planet var varken planerad eller hade övats på förhand. Olycksutredningscentralen gick ut med en rekommendation om uppdateringar i evakueringsplanerna på alla Finavias flygplatser efter incidenten.

– Vi har kartlagt alla transportföretag på flygplatsorterna. Det är möjligt att transportera resenärerna från planet vid en evakueringssituation på alla orter, säger riskhanteringschefen Jukka-Pekka Pystynen på Finavia till Lännen Media.

Pystynen säger att räddningsplanerna inte följde en gemensam linje tidigare, men nu är allt uppdaterat.

Från Finnair påminner man passagerare om att handbagaget måste lämnas kvar vid en evakuering. Trots att det kan vara mänskligt att nappa med sig sin väska, kan det fördröja en evakuering.

– Evakueringen får ta högst 90 sekunder. Vid brandrisk, som den i Åbo, måste man snabbt ut ur planet, säger Jari Paajanen från Finnair.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning