Finavia: Omsättningen kommer att minska med 100 miljoner euro i år

Finavias omsättning kommer att minska med över 100 miljoner euro på grund av coronakrisen. Helsingfors-Vanda flygplats har redan förlorat 57,2 procent av sina resenärer under årets tre första månader. Bild: Ari Sundberg/SPT

Antalet resenärer har minskat med nästan 60 procent på Helsingfors-Vanda flygplats.

Finavias senaste statistik visar att coronapandemin har haft en mycket stor inverkan på flygtrafiken under årets första tre månader. Det totala antalet flygpassagerare har minskat med 20,1 procent på de flygplatser som upprätthålls av Finavia.

Största nedgången noteras på Helsingfors-Vanda flygplats som har haft 57,2 procent färre resenärer under det första kvartalet i jämförelse med fjolårets siffror.

"Enligt vår nuvarande prognos kommer nedgången i flygtrafiken att minska vår omsättning med över 100 miljoner euro i år. Vi utgår från att antalet passagerare kommer att minska med en tredjedel i jämförelse med fjolårets siffror", säger Finavias vd Kimmo Mäki i ett pressmeddelande.

Till exempel flygrutterna mellan Finland och Kina har haft 95,8 procent färre resenärer i mars i jämförelse med fjolårets statistik. Utöver Helsingfors-Vanda flygplats har även flygplatserna i Uleåborg, Kittilä och Rovaniemi drabbats hårt av coronakrisen.

Enligt Finavia passerade i genomsnitt 57 000 personer Helsingfors-Vanda flygplats varje dag innan coronakrisen. Nu är det drygt tusen resenärer som åker via flygplatsen per dag.

Den internationella flygtrafik som kvarstår i Finland är nu koncentrerad till flygplatserna i Helsingfors-Vanda, Åbo och Mariehamn. Inrikesflyg avgår fortfarande från Kuopio, Mariehamn, Uleåborg, Rovaniemi och Nyslott, uppger Finavia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning