Finansministeriet skruvar ner sin tillväxtprognos

Finansministeriets överdirektör Mikko Spolander. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Finansministeriet förutspår att Finlands ekonomi växer med 1,5 procent i år och med 1,0 procent nästa år.

På måndagen publicerade Finansministeriet sin senaste ekonomiska översikt. Enligt ministeriets prognos växer Finlands bruttonationalprodukt med 1,5 procent i år och med 1,0 procent nästa år.

Prognosen är mer pessimistisk än förväntningarna under sommaren. I sin prognos i juni räknade ministeriet med att Finlands bruttonationalprodukt växer med 1,6 procent i år och med 1,2 procent år 2020.

Finansministeriet bedömer vidare att den ekonomiska tillväxten minskar till under 1 procent åren 2021-2023.

– Det räcker inte för välfärdsstatens behov. Därför måste åtgärder som syftar till hållbar konkurrenskraft samt högre sysselsättning och produktivitet stå högt på agendan för den ekonomiska politiken, säger överdirektör Mikko Spolander i ministeriets pressmeddelande.

Finansministeriets prognos följer samma linje som höstens andra ekonomiska prognoser. Under hösten har både banker och forskningsinstitut i tur och ordning sänkt sina ekonomiska förväntningar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning