Finansminister Vanhanen inleder budgetförhandlingarna: Nästa år ska vi återgå till budgetramen

Veteranpolitikern Matti Vanhanen (C) har lett kring trettio budgetförhandlingar under sin tid som statsminister, som finansminister står han nu inför uppdraget att förbereda budgeten inför regeringens förhandlingar i september. Bild: Catariina Salo/SPT

Coronaepidemin måste fås under kontroll. Finansministeriet vill inte se några fler restriktioner som påverkar ekonomin.

Finansminister Matti Vanhanen (C) tänker lägga fram ett budgetförslag som återgår till ramarna. Med det menar han att statens utgifter ska följa de ramar man kommit överens om för den här regeringsperioden.

– Vårt seriösa budskap till marknaden är att Finland agerar disciplinerat, trots krisen. Genast när epidemin tillåter, kommer vi att återgå till budgetramen. Det betyder nästa år, säger Vanhanen på Ständerhusets trappa på tisdagsmorgonen.

Under tisdagen och onsdagen inleds förhandlingarna för nästa års statsbudget. Först ut är Finansministeriet som förhandlar om sitt förslag till de olika ministerierna.

Finansminister Matti Vanhanen (C) leder Finansministeriets budgetförhandlingar på Ständerhuset. Bild: Catariina Salo/SPT

Det är en sammanbiten Vanhanen som berättar om sina tankar på de kommande diskussionerna.

– Efter gårdagens nyhet måste man säga att hanteringen av epidemin i största utsträckning är ekonomisk politik.

Han hänvisar till måndagens nyhet om ett passagerarplan med 24 coronasmittade resenärer som landade i Åbo i lördags.

– Vi har inte råd med ett likadant underskott på 20 miljarder som vi hade på våren. Nu måste vi kunna handskas med epidemin på ett sådant sätt att ekonomin inte lider; myndigheterna måste kunna reagera snabbt.

Riktade coronaåtgärder behövs

Vanhanen säger att de kostnader som kommer av ökad gränskontroll är småpotatis i jämförelse med vilken nytta de kan bidra med.

– Nu måste vi en gång för alla lyckas rikta åtgärderna direkt om en risksituation uppstår.

Genom lagändringar hoppas han att vi slipper en ny nedstängning av samhället som påverkar ekonomin.

– Gårdagens nyhet var säkert en tankeväckare för både finländarna och myndigheterna, att det plötsligt kan finnas så här många smittade personer på ett flygplan. Jag efterlyser också medborgarnas ansvar, sjukdomen smittar inte av sig själv utan när man befinner sig i situationer där det finns en smittorisk. Vi måste hålla avstånden, såväl hemma som i utlandet.

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att vi inte har råd med en likadan nedstängning av samhället som vi hade i våras. Bild: Catariina Salo/SPT

Den tidigare statsministern stiger nu in i en ny roll som finansminister i budgetförhandlingarna. Vanhanen säger att han lett kring trettio liknande förhandlingar men alltid haft Finansministeriets förarbete som grund. Det är det förarbete han nu leder inför regeringens förhandlingar i september.

– Det finns vissa olikheter i uppgifterna, men också väldigt många likheter. På det viset är det här en väldigt bekant process för mig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning