Nu har du rätt att lyfta mer lån för bostadsköp

Höjningen av lånetaket underlättar omlokalisering speciellt för sådana familjer som flyttar från glesbygd till tätort, enligt Finansinspektionen. Bild: Mikael Piippo/SPT

Genom att höja lånetaket vill Finansinspektionen underlätta arbetskraftens rörlighet under den ekonomiska återuppbyggnaden efter coronakrisen.

Finansinspektionen höjer lånetaket för alla utom de som köper sin första bostad till 90 procent av det verkliga värdet av säkerheterna, vilket i de flesta fall är liktydigt med bostadens värde. Lånetaket sänktes till 85 procent år 2018.

För personer som köper sin första bostad blir ingenting annorlunda. Där förblir lånetaket 95 procent av värdet av säkerheterna.

Finansinspektionen beslöt att höja lånetaket på måndagen.

Höjningen av lånetaket motiveras av den ekonomiska krisen som följt av coronavirusepidemin. På grund av den väntas Finlands bruttonationalprodukt sjunka med 6 procent i år, enligt Finansministeriets prognos.

– När återuppbyggnaden av ekonomin inleds är det viktigt att företag har flexibel tillgång till ny arbetskraft och att de som förlorat sina jobb snabbt hittar nya. Detta förutsätter att man minskar på de faktorer som försvårar arbetskraftens rörlighet, säger Finansinspektionens chefsekonom Veli-Matti Mattila i ett pressmeddelande.

Enligt honom underlättar höjningen av lånetaket livet speciellt för sådana familjer som flyttar från glesbygden till tätorter, där bostäderna i allmänhet är dyrare och lånen större.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning