Finansinspektionen ger tilläggstid för kortköp i nätbutiker

De nya kraven ska göra näthandeln tryggare. Bild: Mostphotos

Alla är inte redo för övergången till stark kundautentisering.

Finansinspektionen kommer inte att straffa webbutiker som inte klarar av att använda så kallad stark kundautentisering från och med den 14 september, meddelar myndigheten. Den dagen kräver lagen om stark kundautentisering i kraft.

Tilläggstiden beror på att alla ännu inte lyckats ta den nya tekniken i bruk. Under tilläggstiden kommer Finansinspektionen inte att straffa företag som till exempel bara frågar efter kreditkortets nummer. Syftet är att inte skada webbhandeln eller orsaka orimligt besvär för företagen.

Finansinspektionen påpekar att det handlar om ett tillfälligt undantag, och att ett definitivt datum kommer att meddelas före årets slut.

Tidigare i år gjorde Finansinspektionen ett separat ställningstagande om kodkort som identifieringsmetod vid stark kundautentisering. Enligt det ska kunderna kunna använda de nuvarande kodkorten för betalningar och betalkonton tills banken har säkerställt de nya metodernas användbarhet, tillgänglighet och driftsäkerhet på ett tillfredsställande sätt.

Syftet med de nya bestämmelserna är att kunder måste kunna verifiera sin identitet för att göra en elektronisk betalning.

För att garantera att autentiseringsuppgifterna är trygga måste två av tre krav uppfyllas. Ett alternativ är att kräva något som bara betaltjänstanvändaren vet, till exempel en pinkod. Det andra alternativet bygger på innehav, till exempel kundens kort eller telefon. Det tredje alternativet är att utnyttja en unik egenskap hos kunden, till exempel fingeravtryck.

I Finland används autentiseringen inte bara för betaltjänster. Även myndigheter som Folkpensionsanstalten utnyttjar identifiering via banken.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning