Finans-vd: Privatkunder kan tvingas betala för pengar på banken

Bankerna har inte heller nu kunnat erbjuda någon nämnvärd ränta på sparkonton, men i framtiden kan kunderna rentav tvingas betala för att få sätta in pengar. Bild: Sören Jonsson/SPT

I alla tider har kunderna fått betalt – ränta – för att sätta in sina pengar på banken. I framtiden kan det bli tvärtom, förutspår bland andra Sampos Kari Stadigh i en intervju för Bloomberg.

Redan i dag måste stora företagskunder betala för att förvara sina pengar hos bankerna. Hittills har bankerna inte vågat överföra minusräntan på sina privatkunder av rädsla för kundflykt.

Men eftersom det inte syns något slut på minusräntan kan det bli en ändring, skriver nyhetsbyrån Bloomberg, som bland annat intervjuat Sampos vd Kari Stadigh.

– Då skulle folk i praktiken tvingas betala för sina bankinsättningar, säger Stadigh.

Det här skulle innebära en helt ny situation som hade varit obegriplig ännu för några år sedan. I alla tider har man fått betalt – ränta – för att låna in sina pengar tillbanken. På finländarnas bankkonton finns över 90 miljarder euro.

Vesa Puttonen, professor i finansiell ekonomi vid Aalto-universitetet, säger till Kauppalehti att det kan uppstå en snöbollseffekt. Om en bank inför negativa sparräntor blir det fritt fram för andra banker att följa efter, säger han.

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki tror dock att negativa sparräntor för privatpersoner till en början enbart skulle införas på större sparbelopp.

– Negativa räntor skulle vara en betydande sporre för att flytta över pengar från ett konto till investeringar, säger Kuoppamäki till Talouselämä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning