Se finalen i sammandrag: Dubbelrevansch och VM-guld för Kanada – bittert silver Lejonens öde

Lejonens VM slutade i besvikelse. Bild: Lehtikuva/Bille Sirén

Det blev ingen blåvit favorit i repris då Finland och Kanada möttes i VM-final för andra gången i följd. Kanada fick en ljuv hämnd både på den sista gruppspelsmatchen och framför allt för finalförlusten i Bratislava för två år sedan. Lejonen föll i förlängning med siffrorna 2–3.

Kanada är världsmästare i herrarnas ishockey 2021. Det efter en verklig nagelbitare som avgjordes först dryga sex minuter in i en förlängning som spelades med tre mot tre.

Finland förlorade en tekning i anfallszonen och Kanada spurtade i väg i ett två-mot-en-anfall. Nick Paul och VM-poängkungen Connor Brown fintade bort storspelande Jussi Olkinuora och Paul fick äran att bli matchvinnare. Brown spelade fram till samtliga Kanadas mål och avslutar turneringen med 2+14=16 som saldo.

Två kanadensiska kvitteringar

Kanada inledde finalen urstarkt men Lejonen fick äran att öppna målskyttet då Mikael Ruohomaa stod för sitt första mål i turneringen. Backen Oliwer Kaski räddade pucken på blåa linjen och satte ett stressat skott mot mål som Ruohomaa snappade åt sig och petade in i mål.

Den första kanadensiska kvitteringen kom i powerplay i början av andra perioden. Maxime Comtois satte 1–1 då ett stolpskott studsade på honom och ner framför målet. Minuter tidigare hade Comtois själv ett skott i stolpen.

Kanada hade en till puck i mål men förbundskapten Jukka Jalonen misstänkte offside och efter en videokoll dömdes målet bort.

Lejonen vittrade guld då världsmästarbacken Petteri Lindbohm satte 2–1 fem minuter in i tredje perioden – med sitt första VM-mål i år. Bara sekunder tidigare var bergsäkra Olkinuora nära att stå för alla tiders tavla då han tappade pucken bredvid sitt eget mål. Men Lejonen kom undan med blotta förskräckelsen.

Finlands målvakt Jussi Olkinuora tröstas av medspelarna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Men Kanada kom igen. Målskytten Ruohomaa tog en utvisning och efter 18 sekunder av powerplay kvitterade kanadensiska lagkaptenen Adam Henrique matchen till 2–2 då 52.37 stod på spelklockan.

2–2 höll till slut och det femte VM-finalmötet mellan Finland och Kanada avgjordes i förlängning med tre mot tre.

Femte VM-finalmötet, fjärde finländska förlusten

1994 föll Finland på straffar i Milano, 2007 och 2016 tog lönnlöven en tvåmålsseger i Moskva. I Bratislava för två år sedan bröt Finland sedan förbannelsen med siffrorna 3–1.

Men 2021 blev det Kanadas tur igen. Lejonens fina VM-turnering slutar därmed i silvermedaljer och en enorm besvikelse.

"Vinn rätta matcher"

Ännu bittrare känns förlusten säkert då Finland den 1 juni hade chansen att slå ut världsmästaren Kanada ur hela VM i den sista gruppspelsmatchen. Den matchen vann Lejonen på straffar och Kanada fick svettas och hoppas att Lettland och Tyskland inte går till förlängning. Tyskarna – VM-fyror i år – vann värdnationen med uddamålet och Kanada gick till kvartsfinal som gruppfyra med darr på ribban.

I kvarten skrällde Kanada mot det ryska laget, i semin slog man bronslaget USA och i finalen vände och vann man en gång för alla och får fira VM-guld – trots inte mindre än fyra förluster i turneringen.

Klyschan "vinn rätta matcher" har aldrig varit så sann som nu.

Nästa år är det Lejonens tur att jaga revansch. På hemmaplan dessutom, då VM 2022 avgörs i Tammerfors och Helsingfors.

Finlands ishockeyherrar har vunnit tre guld, nio silver och tre brons i VM.

Sju gripna under natten

Över 100 personer samlades på Salutorget i centrala Helsingfors på söndagskvällen för att följa rysaren.

Enligt polisens ledningscentral var stämningen lugn, också om sju personer greps på grund av störande beteende. Lika många fick order att lämna platsen av samma anledning.

Ett hundratal människor hade samlats på Salutorget under VM-finalen. Till deras stora besvikelse var det Kanada som tryckte in den matchvinnande pucken. När morgonen grydde hade de få supportrar som var kvar förflyttat sig till Esplanadparken. Bild: Bille Sirén

2021: Kanada.

2019: Finland.

2018: Sverige.

2017: Sverige.

2016: Kanada.

2015: Kanada.

2014: Ryssland.

2013: Sverige.

2012: Ryssland.

2011: Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning