Finalklara Andersson log ikapp med solen

Saga Andersson var säker som bara den i stavhoppskvalet och är nu redo för final. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

395 på första, 410 på första, 420 på första. Saga Anderssons resa till stavfinalen gick som en dans.

Damernas stavkval tog cirka två timmar men det var ingen svettig väg till finalen för Esbo IF:s Saga Andersson. Hon gjorde tre lyckade hopp och gick med felfritt protokoll till finalen med 420 som bästa notering.

– Att jag klarade alla hopp på första försöket ger självsäkerhet. Jag var lite orolig då jag inte fick så många uppvärmningshopp men jag kände mig ändå säker. Jag tvekade inte i mina hopp och tänkte bara på tekniken i stället för på att gå över ribban, säger Andersson leende.

Andersson har tidigare medgett att hon tänker för mycket på ribban på teknikens bekostnad. Men i kvalet såg alla tre hopp hur säkra ut som helst. Uppvärmning eller ej – Andersson tycks vara i säker form.

– Det var lätt att hålla sig varm då det var så hett. Åtminstone var det hett för mig, säger Andersson och skrattar.

"Jätteredo"

Att en viss säkerhet syns i Anderssons prestation har säkert med hennes tävlingstakt att göra. Förutom otaliga träningstimmar har det på sju veckor blivit hela 16 tävlingar för den 18-åriga stavtalangen. Det är mer än två tävlingar per vecka – hennes längsta tävlingspaus är bara sex dagar. Inte undra på att rutinen finns där.

– Jag gillar att tävla, det är då jag får allt ur mig. Det är så roligt. Eller kanske inte då det ösregnar men annars nog, säger Andersson som klarat 439 i år så sent som tio dagar sedan.

Nu är Andersson och elva andra stavdamer klara för torsdagens final. Med ett felfritt facit i kvalet är hon redo för en kamp om en stortävlingsmedalj.

– Jätteredo. Jag känner mig ännu säkrare när det gick så bra i kvalet och så hade jag en bra tävling i Lahtis före det. Det känns bra och jag är nöjd, säger hon.

I finalen ska hon se till att hon för en bättre uppvärmning och i redskapspåsen har hon också en styvare stav som kan bära till nya höjder. Redan i kvalet fick hon mer energi av hemmapubliken och i finalen förväntar hon sig samma stämning.

– Jag siktar på topp-3. Jag tror att det krävs ett resultat på 445-450 att ta medalj och ännu bättre om man vill ha guld. Så pass höga hopp sågs i kvalet. Rivningarna spelar också stor roll. Klarar du 440 på första kan du få medalj, medan 440 på tredje försöket kan ge dig en sjundeplats.

Gunnarsson skadade foten

Stavkvalet fick en gnutta dramatik då statistikettan och guldfavoriten Lisa Gunnarsson skadade sin fot på hennes första försök på höjden 420. Hon haltade smått i intervjuzonen med sin tejpade fot.

– Jag hade fel stegen och hoppade över på madrassen. Den är ju lite hård så jag stukade foten, berättar svenskan vars rekord lyder hela 460, gjort i slutet av mars.

– Men det här ska inte vara ett problem i finalen, tillägger hon.

Också Gunnarsson var imponerad av Anderssons säkra takter i kvalet. Svenskan lyfter sin tävlingskompis till en av de främsta rivalerna.

– Saga gjorde bra och hon har talang. Och brittiskans (Molly Caudery) personbästa är 453 så hon är också farlig, säger Gunnarsson.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning