Finalhelg i världscupen: kan Mäkäräinen åka i fatt Kuzmina?

Kaisa Mäkäräinen blev av med den gula västen på Holmenkollen. Ska hon lyckas åka i kapp ryggen på värsta rivalen och världscupledande Anastasija Kuzmina?Bild: EPA/KIMMO BRANDT

I helgen avgörs världscupen i skidskytte i ryska Tiumen. På damsidan har Kaisa Mäkäräinen en liten chans att snuva Anastasija Kuzmina på kristallkulan.

Kaisa Mäkäräinens kollaps på Holmenkollen ser inför världscupfinalerna i Tiumen ut att ha avgjort totalcupens seger i slovakiskan Anastasija Kuzminas favör. Då Kuzmina vann och kom tvåa på "Kollen" bommade Mäkäräinen fyra skott i sprinten och tre skott i jaktstarten och kammade hem placeringarna 40 respektive 22.

Skillnaden mellan Kuzmina och finländaren är 41 poäng inför finalhelgens tre individuella tävlingar. På söndag då kristallkulorna delas ut tas säsongens två sämsta resultat bort från den totala poängsumman.

Men det förenklade utgångsläget är följande: en alldeles grym slutspurt kan räcka för Mäkäräinen att gå förbi glödheta Kuzmina, som vunnit fem deltävlingar och ett OS-guld den här säsongen. Om Kuzminas form håller koras hon till skidskyttedrottning.

Även om Mäkäräinen inte lyckas skrälla och gå förbi världscupledaren så håller hon ett grepp om en kristallkula – tillsammans med tyskan Laura Dahlmeier. Duon delar förstaplatsen i masstartcupen och avgör sannolikt kristallkulans öde på söndag. Dubbel insats i den tävlingen med andra ord.

Fakta

Så delas världscuppoängen ut

De tio bästa i varje lopp får poäng enligt följande mönster: 60–54–48–43–40–38–36–34–32–31.

Elvan i tävlingen belönas med 30 poäng, tolvan med 29 poäng och så vidare – idrottaren som kommer 40:a får 1 poäng.

Tävlingsprogrammet i Tiumen

Fredag: damernas sprint kl. 15.45.

Lördag: herrarnas jaktstart kl. 14, damernas jaktstart kl. 16.

Söndag: herrarnas masstart kl. 15, damernas masstart kl. 17.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00