Finalen ett trendbrott för Frankrike

För tio år sedan låg dessa herremän, Fabien Barthez och Zinedine Zidane, bakom en fransk VM-saga som slutade i final – och en bitter förlust mot Italien. Bild: EPA/KAY NIETFELD

Frankrikes EM-final har skapat glädje i hemlandet.Och för spelarna är det ett tydligt tecken att landslaget är på rätt väg efter fyra mindre bra mästerskap.

– Det var en lite kris för fransk fotboll men nu har vi rest oss, säger målvakten Hugo Lloris inför finalmötet med Portugal.

Allt började i Tyskland. Efter finalförlusten mot Italien i VM 2006 fick Frankrike inte längre till det under mästerskap. EM 2008 och VM 2010 var över redan vid gruppspelets avslutande match.

I EM 2012 och VM 2014 gick lite bättre men slutade ändå med besvikelse då Frankrike förlorade kvartsfinalerna mot Spanien respektive Tyskland.

Det är först i hemma-EM som Frankrike har fått spelet, samarbetet att stämma – och då har även resultaten gått landslagets väg.

"Lyckats resa oss"

– Steg för steg har vi lyckats resa oss och det är mycket tack vare hårt arbete från förbundet, ledarna och spelarna, säger Lloris.

– Men sådant här tar lång tid. Det går inte över en natt.

Enligt Lloris beror vändningen mycket på inställningen och attityden som just nu finns i spelartruppen.

– Nu har vi rätt riktning och det är för att alla gör sin grej. Alla kämpar för lagets bästa och de som inte har fått spela ser till att pusha oss andra under träningar och i omklädningsrummet. Sådant är viktigt, säger han.

Nu vill Frankrike avsluta EM-slutspelet på bäst sätt: finalseger mot Portugal.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03