Fina flytet fortsätter: Pukkis praktavslut sänkte Estland

Teemu Pukki avgjorde matchen med sitt 14:e mål i landslaget. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Det var inte värst vackert – men det räckte. Finland vann över Estland med uddamålet och har inlett Nations League med två raka segrar. Matchhjälte? En Teemu Pukki i storform.

Kyligt, blåsigt, blött. Det finländska vädret visade sig från sin sämsta sida i Åbonatten – men det gjorde ingenting. De finländska supportrarna på kortsidan sjöng, hoppade och dansade i 90 minuter trots att regnet bara vällde ner över dem.

Orsaken till de många leendena på läktaren stavas Teemu Pukki. Norwichanfallaren var tidigare något av en hackkyckling i landslaget. Nu har han överbevisat de mest inbitna kritikerna.

I lördags behövs han sju minuter för att näta mot Ungern. Nu small det till efter tolv minuter. Pyry Soiri kom loss på vänsterkanten och serverade Pukki, som chippade in 1–0 i nättaket. Elegant, nonchalant, självsäkert – ett avslut av en anfallare med skyhögt självförtroende.

När Pukki lite senare tacklade omkull den rutinerade försvarsbjässen Ragnar Klavan möttes han av kvällens näst största hurrarop. Anfallaren har verkligen fått en nytändning som heter duga.

Finland kunde ha ökat på ledningen i första halvlek. SJK-målvakten Mihkel Aksalu såg ut som Bambi på hal is och var nära att ge Finland ett jätteläge, Jasse Tuominen träffade ribban med en kanon och Robin Lod hade en skaplig chans – men det ville sig inte. 1–0 stod sig till paus.

Höll undan

Estland var inte heller ofarligt. Gästerna från söder pressade högre än förväntat och skapade en hel del oreda i den finländska försvarslinjen. Matchbilden blev inte så tillknäppt som många på förhand fruktade. Albin Granlund hamnade fel i några löpningar och Lukas Hradecky tvingades till ett antal ingripanden – men nära ett bakslag var Finland aldrig.

Efter pausvilan tog de blåvita igen hand om taktpinnen, men fler mål blev det inte. Pukki var närmast att näta, men lyckades inte pricka nätmaskorna med ett avslut från närhåll då 20 minuter av matchen återstod.

Matchen slutade 1–0 och Finland går upp i gruppledning eftersom Grekland förlorade borta mot Ungern.

Åboförbannelsen bruten

Slutresultatet betydde att Finland förlängde den förlustfria sviten i VM-kvalet och Nations League till sex matcher. Det var samtidigt den första gången på fem försök som Finland lyckades vinna i Åbo.

Det blåser nya vindar inom den finländska fotbollen. Om 1–0 känns som ett svagt resultat gäller det bara att blicka bakåt och minnas den senaste dusten mellan Finland och Estland i Åbo.

För tre år sedan satte Ats Purje in två baljor då Estland vann med 2–0. Boris Rosenberg gjorde sin – hittills – enda landskamp för Finland och dåvarande chefstränaren Mixu Paatelainen sågade lagets insats vid fotknölarna. Några dagar senare fick Paatelainen sparken.

Allting var inte bättre förr.

Resultat

Nations League:

Finland–Estland: 1–0 (1–0)

Mål: 1–0 Teemu Pukki 12 min

Finlands uppställning: Lukas Hradecky; Albin Granlund (spelade 76 minuter, ersattes av Sauli Väisänen), Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala; Robin Lod (spelade 86 minuter, ersattes av Rasmus Karjalainen), Rasmus Schüller, Tim Sparv, Pyry Soiri; Jasse Tuominen, Teemu Pukki (spelade 89 minuter, ersattes av Joni Kauko).

Publik: 4 632

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03