Finlandssvensk på räddningsbåt: Vi räddar liv, de är så tacksamma

Angelina Öhman under norska polisens medaljceremoni vid fästningen Akershus i Oslo. Hon är vanligtvis stationerad på Florø och Måløy utanför Bergen.Bild: Privat

Borgåbon Angelina Öhman har jobbat på ett norskt räddningsfartyg som plockat upp migranter i nöd ur Medelhavet. Nu blir hon första finländaren som förlänas den norska polisens medalj för internationell tjänst.

– Vid räddar ju liv. De är så tacksamma. Men det känns mycket fint att få ett så här stort tack för vårt arbete på hemmaplan, säger Angelina Öhman, som bor i Borgå men jobbar i Norge.

På onsdagseftermiddagen befann hon sig på polisens medaljceremoni på Akershus fästning i Oslo. Hon belönades för sina fyra veckor som styrman ombord på det norska räddningsfartyget Peter Henry von Koss vid den grekiska ön Lesbos.

– Under första uppdraget fick vi en pangstart och drog upp femtio människor ur sjön varav två inte klarat sig.

Hon berättar att många migranter befann sig i total panik under räddningsaktionerna. Många hade aldrig varit på havet tidigare.

– Det blir som ett jobb när du är. Efteråt börjar man fundera på vad man varit med om. Vi försöker alltid komma fort fram och rädda så många vi kan. Men om det är många i nöd är det svårt att veta vem man ska börja med.

Sedan fem år tillbaka jobbar hon som styrman för det norska Redningsselskapet, en privat organisation som får en del statligt understöd. Hon är stationerad utanför Bergen.

Under tisdagen fick hon också vara med om att ta emot en annan utmärkelse: Humanistpriset på 100 000 norska kronor (cirka 11 000 euro). Där belönades manskapet på de båda räddningsfartygen Peter Henry von Koss och Siem Pilot för sina insatser i Medelhavet. Fartygen deltar i EU:s räddningsaktioner Poseidon och Triton.

Angelina Öhman är den enda finländaren och en av få kvinnor som jobbar till sjöss vid det norska Redningsselskapet. Sammanlagt jobbar närmare 200 personer till sjöss och av dem är tre stycken kvinnor.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00