Fin avslutning på karriären – Tenkanen OS-femma igen

Tuula Tenkanen visade att hon hör till världseliten i Laser Radial. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tuula Tenkanen krigade inuti det sista om en OS-medalj i Laser Radial. 30-åringen klättrade två placeringar i medaljstarten, tangerade sitt bästa OS-resultat och tog ett känslosamt farväl av tävlingsseglingen.

OS-debut som 17-åring i Peking, femma åtta år senare i Rio och femma igen på OS-vågorna i Tokyo. Under den långa resan på seglingens absoluta världstopp tog hon dessutom VM-silver 2013 och EM-brons 2015 och 2016.

Tuula Tenkanens präktiga karriär tog officiellt slut efter medaljstarten i Enoshima. Tenkanen var sjua inför medaljstarten och hade en teoretisk chans att ta en OS-medalj. Esboseglaren inledde lovande men halvvägs in i starten kopplade svenska Josefin Olsson ett järngrepp om den sista medaljen – ett järngrepp som höll hela vägen till mållinjen.

Tenkanen seglade i mål som fyra och klättrade två placeringar i sammandraget. Olsson knep till slut silver bakom danska Anne-Marie Rindom som förgyllde sitt brons från Rio. Trea kom mästaren från Rio, nederländska Marit Bouwmeester.

Men efter att Tenkanen tagit i land firades hon som en mästare av sina finländska lagkamrater.

– Stämningen är bra men visserligen också vemodig. Jag är så tacksam för min karriär, säger en rörd Tenkanen på Seglingsförbundets hemsida.

– Segling kommer jag aldrig att sluta med, men på den här nivån är det över och det gör att känslorna nu är på ytan, säger hon till Yle Sporten.

Hyllas av tränaren

OS-medaljen var nära, men drömmen gick i kras på grund av två misslyckade starter. I den fjärde starten kom hon 33:a och i den nionde var hon 32:a. 33:e-platsen räknades bort ur slutpoängen, men 32 poäng från grundtävlingens nästsista start blev ödesdiger.

– Mitt mål var att segla en jämn vecka. Jag lyckades inte riktigt med det och medaljchansen rök på grund av två dåliga starter, säger Tenkanen.

Landslagstränaren Joakim Wilenius hyllar Tenkanen och beskriver henne som en förebild både på land och på vågorna.

– Tuula har varit med länge och länge på toppen. Hon tog ett nytt lyft på vägen mot Tokyo. Hon är så föredömlig på alla sätt – hennes seglingskunnande, det idrottsliga och hennes beteende. Hennes roll i landslaget har givetvis varit stor, säger Wilenius.

Lappland och bioteknik

Hur livet ser ut efter elitkarriären har Tenkanen redan börjat planera. I våras blev hon diplomingenjör i bioteknik.

– Jag har funderat på att studera vidare men inget är säkert ännu. Jag hoppas få jobba inom bioteknik. Men allra först åker jag på vandringsresa till Lappland, berättar Tenkanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning