Filmskaparen Agnès Varda död

Agnès Varda. Bild: TT-AP/Jordan Strauss

Den franska filmskaparen Agnès Varda har avlidit, 90 år gammal. Hon avled på torsdagen i sviterna av cancer, uppger familjen.

Varda gjorde såväl spel- som dokumentärfilm och regidebuterade 1954. På 1960-talet var hon den enda kvinnliga filmskapare som slog igenom i och med den franska nya vågen med filmer som "Min lycka" och "Cléo från 5 till 7". På 90-talet regisserade hon filmerna "Lille Jacques från Nantes", "Flickorna fyller 25" och "L'Univers de Jacques Demy", baserade på maken och kollegan Jacques Demys liv.

Bland hennes mest uppmärksammade dokumentärer hör även "Daguerrotyper" (1975), "Mur-mummel" (1980), den självbiografiska "Agnès stränder" (2008) och den Oscarsnominerade "Faces, places" (2017). Läs HBL:s Sara Ehnholm Hielms recension av den sistnämnda dokumentären här.

2018 tilldelades Varda även en heders-Oscar för sin gärning inom filmen. Hon var även hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Det är inte klart om och när Vardas sista film, "Varda av Agnès", som är ett bokslut över hennes karriär, går upp på finländska biografer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning