Filmskaparen Agnès Varda död

Agnès Varda. Bild: TT-AP/Jordan Strauss

Den franska filmskaparen Agnès Varda har avlidit, 90 år gammal. Hon avled på torsdagen i sviterna av cancer, uppger familjen.

Varda gjorde såväl spel- som dokumentärfilm och regidebuterade 1954. På 1960-talet var hon den enda kvinnliga filmskapare som slog igenom i och med den franska nya vågen med filmer som "Min lycka" och "Cléo från 5 till 7". På 90-talet regisserade hon filmerna "Lille Jacques från Nantes", "Flickorna fyller 25" och "L'Univers de Jacques Demy", baserade på maken och kollegan Jacques Demys liv.

Bland hennes mest uppmärksammade dokumentärer hör även "Daguerrotyper" (1975), "Mur-mummel" (1980), den självbiografiska "Agnès stränder" (2008) och den Oscarsnominerade "Faces, places" (2017). Läs HBL:s Sara Ehnholm Hielms recension av den sistnämnda dokumentären här.

2018 tilldelades Varda även en heders-Oscar för sin gärning inom filmen. Hon var även hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Det är inte klart om och när Vardas sista film, "Varda av Agnès", som är ett bokslut över hennes karriär, går upp på finländska biografer.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning