Filmskaparen Agnès Varda död

Agnès Varda. Bild: TT-AP/Jordan Strauss

Den franska filmskaparen Agnès Varda har avlidit, 90 år gammal. Hon avled på torsdagen i sviterna av cancer, uppger familjen.

Varda gjorde såväl spel- som dokumentärfilm och regidebuterade 1954. På 1960-talet var hon den enda kvinnliga filmskapare som slog igenom i och med den franska nya vågen med filmer som "Min lycka" och "Cléo från 5 till 7". På 90-talet regisserade hon filmerna "Lille Jacques från Nantes", "Flickorna fyller 25" och "L'Univers de Jacques Demy", baserade på maken och kollegan Jacques Demys liv.

Bland hennes mest uppmärksammade dokumentärer hör även "Daguerrotyper" (1975), "Mur-mummel" (1980), den självbiografiska "Agnès stränder" (2008) och den Oscarsnominerade "Faces, places" (2017). Läs HBL:s Sara Ehnholm Hielms recension av den sistnämnda dokumentären här.

2018 tilldelades Varda även en heders-Oscar för sin gärning inom filmen. Hon var även hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Det är inte klart om och när Vardas sista film, "Varda av Agnès", som är ett bokslut över hennes karriär, går upp på finländska biografer.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54