Filmgodis på bred front

Grace Jones porträtteras i dokumentären Bloodlight and Bami. Bild: Filmikamari

Våren är här och med det Season Film Festival, ett skyltfönster för kvalitetsfilm, inte sällan med inriktning på kvinnliga filmmakare och/eller kvinnliga teman.

Season Film Festival i Helsingfors 5–8.4. Som festivalbiografer fungerar Maxim och Kinopalatsi. Närmare information: www.sesonfilmfestival.fi

Som vanligt är programmet en blandning av aptitretande smygpremiärer och filmer som inte får utrymme i den kommersiella repertoaren. Till den förstnämnda kategorin hör Barbara Alberts 1700-talsdrama Mademoiselle Paradis och arbetarklasspoeten samt Marseilleauteuren Robert Guédiguians La Villa. För att inte tala om ungerska Jupiter´s Moon, ännu en fantasieggande, politiskt provokativ sak av White God-regissören Kornél Mundruczó.

Glöm för alla del inte Jonathan Daytons och Valeria Faris dramakomedi Battle of the Sexes som ju kretsar kring den stort uppmärksammade tennismatchen mellan Bobby Riggs (Steve Carell) och Billie Jean King (Emma Stone).

Av intresse är också Sophie Fiennes Grace Jones: Bloodlight and Bami, en dokumentär som tar sig an den nu sjuttioåriga naturkraften, sångaren och aktrisen. Slave to the Rhythm, sannerligen, men förvänta er inget konventionellt personporträtt.

I Insyriated av Philippe van Leeuw bär det av till krigets Syrien, till ett Damaskushushåll där Hiam Abbass matriark står för den sista försvarslinjen. I Nora Twomeys The Breadwinner, en animation, går resan till förtryckets och de starka kvinnogestalternas Kabul.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03