Filmfestivalen i Cannes flyttas till juli

I fjol blev den franska staden Cannes utan sin prestigefyllda filmfestival. I år senareläggs invigningsdatumet till juli. Arkivbild. Bild: Daniel Cole/TT-AP

Filmfestivalen i Cannes har skjutits fram två månader, från ursprungsdatumet i maj till den 6 juli, på grund av pandemin.

En senarläggning av festivalen har sett allt mer sannolik ut i samband med att smittspridningen ökat i Frankrike under de senaste veckorna.

"Som vi meddelade i höstas förbehåller vi oss rätten att ändra invigningsdatumet beroende på hur situationen ser ut globalt. Därför har vi fattat beslutet att arrangera festivalen 6–17 juli i stället för 11–22 maj", säger arrangörerna i ett pressmeddelande.

Beslutet är ett tecken på hur ovisst läget fortfarande är för en filmbransch som gått på knäna det senaste året, med nedstängda biografer, uppskjutna filmpremiärer och avbrutna filminspelningar till följd av coronapandemin.

I fjol tvingades arrangörerna att helt och hållet ställa in filmfestivalen i Cannes för första gången sedan andra världskriget.

Branschanalytiker menar att filmfestivalen i Cannes nya datum kan komma att reta upp arrangörerna bakom filmfestivalen i Venedig, då de båda festivalerna nu hamnar närmare varandra i kalendern. Därmed riskerar det att bli dragkamp om filmer och filmstjärnor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning