Filmerna som Claes Olsson efterlyste

Bild: HBL-arkiv/Laura Böök

I sin 70-årsintervju i HBL (27.11) nämner regissören Claes Olsson att mötet mellan Södergran och Diktonius i Raivola 1922 skulle "vara värt en film". Man kan tillägga att Sveriges TV 1990 sände filmen Guds djärvaste ängel, en fantasi om detta möte med manus av Magnus Nilsson, regi Frej Lindqvist. På scen har pjäsen också senare uppförts på flera håll i Sverige.

Mötet ingår också som en scen i Tuija-Maija Niskanens TV-drama Landet som icke är (1977), manus Eija-Elina Bergholm.

Magnus Nilsson, rikssvensk skådis, dramatiker, musiker, har vidare skrivit en pjäs om mötet mellan Henry Parland och Gunnar Björling (Guds vessla går på jakt, 2008). Oktoberteatern gästspelade med den i Esbo 2009.

Nilsson har också dramatiserat och gestaltat Elmer Diktonius i pjäserna Solmomentet (TV-film 1990) och Kråkslottspoeten (uppförd 1995). De finns tryckta, tillsammans med Guds djärvaste ängel, i boken Motvindsmås (1988).

Att skådespelarna hittills talat rikssvenska i uppsättningarna av Nilssons pjäser kan förstås kännas märkligt. Men efter några minuter accepterar man storsint denna Verfremdung-effekt.

Trygve Söderling

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46