Filmerna som Claes Olsson efterlyste

Bild: HBL-arkiv/Laura Böök

I sin 70-årsintervju i HBL (27.11) nämner regissören Claes Olsson att mötet mellan Södergran och Diktonius i Raivola 1922 skulle "vara värt en film". Man kan tillägga att Sveriges TV 1990 sände filmen Guds djärvaste ängel, en fantasi om detta möte med manus av Magnus Nilsson, regi Frej Lindqvist. På scen har pjäsen också senare uppförts på flera håll i Sverige.

Mötet ingår också som en scen i Tuija-Maija Niskanens TV-drama Landet som icke är (1977), manus Eija-Elina Bergholm.

Magnus Nilsson, rikssvensk skådis, dramatiker, musiker, har vidare skrivit en pjäs om mötet mellan Henry Parland och Gunnar Björling (Guds vessla går på jakt, 2008). Oktoberteatern gästspelade med den i Esbo 2009.

Nilsson har också dramatiserat och gestaltat Elmer Diktonius i pjäserna Solmomentet (TV-film 1990) och Kråkslottspoeten (uppförd 1995). De finns tryckta, tillsammans med Guds djärvaste ängel, i boken Motvindsmås (1988).

Att skådespelarna hittills talat rikssvenska i uppsättningarna av Nilssons pjäser kan förstås kännas märkligt. Men efter några minuter accepterar man storsint denna Verfremdung-effekt.

Trygve Söderling

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning