Filmen Tove går upp på bio i Sverige – "Nu är jag verkligen spänd"

Alma Pöysti spelar Tove Jansson i filmen Tove. Bild: Sami Kuokkanen/Helsinki-filmi

Zaida Bergroth, regissören bakom filmen Tove, väntar med spänning på att se hur svenskarna kommer att ta emot filmen. Åtminstone branschfolket i väst har tagit emot filmen väl.

På fredag har den finlandssvenska filmen Tove biopremiär i Sverige.

Då filmen visades i Finland sågs den på mindre än en månad av över 100 000 personer, och den blev alla tiders mest sedda finlandssvenska film i Finland.

Regissören Zaida Bergroth säger att hon nu är stolt, spänd och förväntansfull.

– Vi har väntat så länge på att biosalongerna ska öppna igen och det känns verkligen jätteroligt att filmen nu börjar visas i salongerna utomlands, säger Bergroth.

Hon besökte tillsammans med filmteamet Göteborgs filmfestival i slutet av januari. Mottagandet överträffade då hennes förväntningar.

– Vi fick ett så gott mottagande då, men samtidigt vet man att det till stor del är filmintresserade och branschfolk som deltar i filmfestivalerna, säger Bergroth.

– Nu är jag verkligen spänd på att se hur den stora publiken i Sverige tar emot filmen.

Hyllad nationellt och internationellt

Filmen Tove hade premiär den 2 oktober på 120 biografer runtom i Finland.

Bergroth säger att hon aldrig vågade hoppas på ett sådant mottagande som filmen slutligen fick i Finland. Den sågs av totalt 150 000 biobesökare och hyllades stort av branschfolket.

Kort efter premiären recenserades och hyllades den även i respekterade branschtidskrifter såsom Variety och Screen Daily.

Filmen nominerades som Finlands Oscarskandidat, men blev inte en av de 15 filmer som slutligen får tävla om en Oscarsstatyett.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning