Filmen M är konstig, provocerande och utmanande – precis som Marilyn var

Anna Eriksson spelar själv huvudrollen i filmen om Marilyn Monroe.Bild: Pressbild

Anna Erikssons film är så långt bort man kan komma från en pompös hyllning av Marilyn.

Marilyn Monroe dog precis en månad innan jag föddes. Det har gått 56 år, men myten lever. Det skrivs ständigt nya böcker och det görs filmer om den olyckliga Hollywoodstjärnan. En ny film som definitivt sticker ut är M med vilken den finska sångerskan och kompositören Anna Eriksson gör sin filmdebut.

"M" står för Marilyn. Anna Eriksson står för regi, manus, ljud, musik, klippning och en mycket personlig tolkning av Marilyn. Maken Matti Pyykkö står för fotot. Filmen hade världspremiär på Venedigs filmfestival, där den visades i den prestigefyllda kritikerveckan.

Det skall sägas med en gång att detta inte är en normal spelfilm. Det är en konstfilm, som en del av publiken säkert tycker är konstig. Det är också en provocerande och utmanande film, precis såsom Marilyn Monroe var.

– Det är en artfilm, vilket är vad jag vill ägna mig åt nu, säger Anna Eriksson när HBL träffar henne efter visningen.

Filmen är inspelad i Portugal och Mexiko. Några scener fick kompletteras i Finland på slutet.

Filmens huvudtema är sex och död, men det finns inga direkta referenser till Marilyns drogmissbruk. Det finns inte heller några direkta sexscener i filmen. Anna Eriksson är ofta helt naken, såväl på ett obduktionsbord som när hon borstar sitt könshår med en stor silvertäckt borste. En scen som har sin motsvarighet i verkligheten. Marilyn Monroe tog emot journalister som kom för intervjuer på detta sätt.

En skör exponerad Hollywoodstjärna liknas vid en nattmal som söker sig mot ljuset. En symbolisk scen visar hur Marilyns vita hud snittas upp som en ficka med en vass skalpell. Där placeras det stora nattflyet under huden. En stundande död blir en del av Marilyns kropp.

– Hon sa själv att när jag dör vill jag bli en fjäril. Men vi tillåter inte henne att dö. Vi vill att myten skall leva vidare, säger Anna Eriksson.

Det har gjorts ett tiotal filmer om Marilyns liv. De flesta har varit djupt misslyckade: I Goodbye Norma Jean, gjord 1976 spelar Misty Rowe rollen som den blonda sexsymbolen. Marilyn & Bobby: Her Final Affair (1993) handlar om hennes förhållande med president John F Kennedy. Blonde (2001) är baserad på Joyce Carol Oates roman som kom 2001 och som blev en tv-serie.

Ingen av filmerna om henne har blivit succé eller stannat i minnet hos den stora publiken. Däremot har flera av hennes egna filmer blivit klassiska komedier: I hetaste laget, Flickan ovanpå och Låt oss älska.

Anna Erikssons film är så långt bort man kan komma från en pompös hyllning av Marilyn. Filmen är inte kronologisk och saknar helt en normal handling. Musiken hör till det bästa i filmen och lyfter denna enormt. "Stay in the light", dånar musiken i filmens sista minut. Frasen upprepas flera gånger.

Då tar Marilyn klivet rakt ut och försvinner in i mörkret.

Filmen får två visningar på Kärlek och anarki-festivalen i Helsingfors den 22 och 26 september.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00