Filmbranschen i chock efter sexavslöjanden

Lauri Törhönens sexuella trakasserier var allmänt kända i flera år – men ingen ingrep. Bild: Aku Häyrynen

Varför gjorde ingen något? är en fråga som allt fler inom filmbranschen nu ställer sig. Detta efter att drygt 20 kvinnor anklagat Lauri Törhönen för sexuella trakasserier.

Sexuella inviter, bara bröst vid filminspelningar och "knullhistorier" hörde till professor Lauri Törhönen olämpligheter under åren som professor för institutionen för filmkonst och scenografi vid Aalto-universitetet.

Yle har intervjuat 20 kvinnor vars berättelser om den ångestfyllda stämningen på institutionen är samstämmiga. Flera av kvinnorna uppträder under eget namn.

En av dem, Laura Tiainen, vittnar om hur Törhönen, efter att hon hade blivit antagen till skolan, tvingade sig på henne och körde in tungan i hennes mun medan de andra låtsade att inte se.

Regissören Mari Mantela fick ett samtal från Törhönen kort efter att hon hade fått veta att hon blivit antagen till regilinjen. Törhönen ville ha henne med in i en taxi med orden "Nu lönar det sig inte att vara dum".

Lauri Törhönen fortsatte trakassera Laura Tiainen och Mari Mantela också senare. Vid ett tillfälle försökte Törhönen supa Tiainen full och släpa henne till sitt eget hotellrum. Vid ett annat tillfälle attackerade han henne fysiskt.

Laura Tiainen tvingades avsluta studierna vid filmkonstlinjen på grund av den ångestladdade situationen.

Mari Mantela berättade i onsdagen A-studio att hon till slut undvek situationer då hon var på tumanhand med filmprofessorn.

Törhönen tvingades lämna sin tjänst på Aaltouniversitetet 2006 efter att personalen och studenterna upprepade gånger klagat på honom.

Rannsakan

Inom filmbranschen är man dels chockad över att trakasserierna fick fortgå så länge utan att någon ingrep, dels lättad över att problemet nu diskuteras öppet.

Just Lauri Törhönens beteende har varit känt i branschen.

– Vad säger detta om vår bransch? undrar Elina Knihtilä, professor vid Teaterhögskolan.

Lasse Saarinen, producent och numera vd på Finlands stiftelse säger att han inte är direkt överraskad. Lasse Saarinen och Elina Knihtilä, båda intervjuade i A-studio, påpekar att film- och teaterbranschen är ett område där den som har makt har möjligheter att missbruka den, eftersom så många skådespelare är frilansare och beroende av jobb.

Lauri Törhönen har vägrat kommentera vittnesmålen om sexuella trakasserier men har, via FNB, bett om ursäkt. Den ursäkten väger förmodligen lätt.

Enligt Nasima Razmyar, biträdande borgmästare i Helsingfors, kan Törhönen inte fortsätta som högsta chef för kulturinstitutionen Kaapeli-talo. Och Yle Teema har meddelat att kanalen inte visar filmen Insiders, regisserad av Lauri Törhönen, nästa vecka som planerat.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03