Filmbråk gör Musikhuset till Finlands största biosal

Ny roll. Musikhuset i Helsingfors blev som genom ett trollslag Finlands största biografsalong på lördagen. Bild: Stefan Lundberg

Bråket mellan Finnkinos biografer och distributören av den inhemska filmen "En man och hans baby" (Yösyöttäjä) har närapå startat en folkrörelse inom Filmfinland. När Finnkino med sina 102 biografsalar inte visar filmen ser andra nu sin chans.

Musikhusets stora screen i Helsingfors basunerar ut filmföreställningarna i konsertsalen som rymmer 1 700 åskådare och Savoyteatern har lagt in 16 föreställningar de närmaste dagarna. Runtom i Finland har allt från studenthus till små biografer gripit chansen att visa komedin En man och hans baby, som hade omtalad premiär på fredagen.

Förhandlingarna mellan biografjätten Finnkino och distributören Nordisk Film bröt samman strax före premiären i fredags. Distributören uppgav sig inte kunna gå med på Finnkinos krav på större andel av biljettintäkterna. Samtidigt är det uppenbart att filmen som fått ett stort förhandsintresse kommer att förlora mycket publik. Enligt vissa uppskattningar kanske hälften av de estimerade 200 000 tittarna.

Nordisk Film satte omedelbart i gång jakten på ersättande teatrar. På lördagen verkade det som om man lyckats väl. Att Musikhuset nappade på idén ger stor publicitet. Filmreklamen på den stora skärmen lyser upp och syns över hela Medborgartorget. På Musikhuset gavs fyra föreställningar i konsertsalen på lördagen.

I Vanda passade Kino Myyri på att sätta in elva extra föreställningar. I Esbo visas filmen åtminstone på Kino Tapiola.

I Lahtis passade lilla Kino Iiris på att ta upp den heta nykomlingen på sin repertoar. Biografsalen som rymmer 90 platser är dock bara en sjättedel av Finnkinos största i stan.

I Villmanstrand, huvudrollsinnehavaren Petteri Summanens hemstad, ordnar Studenthuset vid universitetet så att ortsborna kan se filmen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning