Filippinska muslimer röstar om oberoende

Bild: Lehtikuva-AFP/Noel Celis

En folkomröstning om självständighet ska sätta punkt för årtionden av fattigdom, kriminalitet och islamistisk extremism i södra Filippinerna.

2,8 miljoner muslimer i den oroliga Mindanaoregionen röstar om de stöd för en plan som tagits fram av separatister och regering för att skapa en självständig region med namnet Bangsamoro. Folkomröstningen är sista etappen på en fredsprocess om påbörjades på 1990-talet.

Resultatet väntas bli ett klart ja.

– Vi är övertygade om att ja-sidan kommer att vinna, säger Murad Ebrahim, ordförande för Moros islamiska befrielsefront (Milf), till CNN.

– Det finns ingen manipulation, inga hot, det kommer att finnas ett brett stöd.

Den filippinska regeringen kommer att fortsätta ha ansvar för försvar, säkerhet, utrikes- och ekonomisk politik och utse ett övergångsstyre från Milf, separatistgruppen som väntas dominera efter det val som ska hållas i Bangsamoro 2022.

Experter säger att decentraliseringen av makten är en av de bästa lösningarna hittills för att få bukt med den återkommande brottsligheten i södra Filippinerna. Men korruption och vanskötsel förblir stora problem och det finns frågetecken kring om resurser avsatta för Bangsmoro verkligen kommer att nå dit.

Resultatet av folkomröstningen är klart på fredag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46