Iran öppnar för kvinnor att gå på fotboll

Fifa kräver åtgärder av Iran. Bild: Anthony Wallace/Lehtikuva

Kvinnor måste släppas in på iranska fotbollsarenor, säger Gianni Infantino, ordförande i internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Redan till Irans nästa herrlandskamp i oktober kan han få som han vill.

"Förberedelser är på plats för att kvinnor ska få komma in på arenorna", säger Irans idrottsminister Masoud Soltanifar i ett uttalande.

Debatten om förbudet, som har gällt iranska kvinnor sedan kort efter landets islamiska revolution 1979, fick ny fart efter en kvinnlig fotbollssupporters död tidigare i månaden.

Sahar Khodayari, som har fått smeknamnet "den blåa flickan" efter färgerna på hennes favoritlags tröjor, greps i våras efter att förklädd till man ha försökt ta sig in på en fotbollsarena i Iran. I början av september stod det klart att hon riskerade fängelsestraff. Då tände hon eld på sig själv och fick så svåra brännskador att hon senare avled.

"Dags att förändra"

Fifas ordförande Gianni Infantino säger i ett uttalande att förbundet upprepade gånger har påtalat det oacceptabla i att inte tillåta kvinnor att gå på fotboll. Han hoppas att Irans fotbollsförbund och regering nu kommer att lyssna på Fifas uppmaningar, och han vill se en förändring redan till Irans nästa herrlandskamp, VM-kvalmatchen hemma mot Kambodja den 10 oktober.

"Vår ståndpunkt är klar och tydlig. Kvinnor måste släppas in på fotbollsarenor i Iran. Det är dags att förändra saker och Fifa förväntar sig positiva förändringar från och med Irans nästa hemmamatch i oktober", säger Gianni Infantino.

Kanske landskamper

Och det tycks som att Iran kommer att tillmötesgå kravet. Landets idrottsminister säger att man har förberett för att från och med nu tillåta kvinnor att gå på fotboll, om än bara på landskamper.

"Alla nödvändiga förberedelser är på plats för att kvinnor, i ett första läge bara på landskamper, ska få komma in på arenorna", säger Irans idrottsminister Masoud Soltanifar i ett uttalande, enligt NTB.

Förra hösten fanns det tecken på förändring, när en grupp kvinnor tilläts gå på returmötet i finalen i asiatiska Champions League i Teheran. Men efter den matchen, som Gianni Infantino var på plats för att se, har kvinnor åter stoppats från alla fotbollsarenor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning