Fifa-chefen Infantino misstänks för brott i Schweiz

Gianni Infantino. Bild: Markus Schreiber

Fifa-chefen Gianni Infantino misstänks för brott efter sitt samröre med den omstridde schweiziske åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett misstänkt korruption inom toppfotbollen.Nu utreds Infantino av åklagare som ska besluta om åtal.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Lauber, Schweiz förre federale chefsåklagare, efter misstankar om hemliga kontakter med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016.

Uppgifterna kom fram sedan Lauber fått kraftig kritik för sin korruptionsutredning mot tre tyska och en schweizisk fotbollshöjdare, som anklagades för bedrägeri i samband med avtal om tv-rättigheter. Åtalet kunde aldrig avgöras i domstol eftersom preskriptionstiden hann gå ut.

I fredags i förra veckan meddelade en federal domstol i Schweiz att anklagelserna står fast. Efter det valde 54-åringen att avgå från sin post.

Åklagaren som utreder kopplingen mellan Infantino och Lauber uppger att han funnit bevis på brott i samband med mötena och begär nu att även Lauber ska delges misstanke. Lauber har som tidigare åklagare immunitet från åtal. Men den kan lyftas av en domstol.

Enligt den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung misstänks Infantino för anstiftan till tjänstefel, anstiftan till brott mot sekretesslagen och bestickning.

Både Lauber och Infantino har tidigare nekat till att anklagelserna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning