Fiesta ST är den roliga Forden

Tänk så mycket roligt amerikanerna går miste om när Ford upphör att tillverka sina "normala" bilar i USA. Som till exempel Ford Fiesta ST.

Det här är bilen som kunde ha blivit en halvdan sportbil byggd i ett litet skal. Men när Fiesta ST susar i väg längs de soldränkta bergsvägarna i Provence, ackompanjerad av ett imponerande avgasljud vid växlingarna, är det lätt att tro på mänskligheten igen.

Det känns att de som planerat bilen har haft det roligt på jobbet. Framför allt måste en eloge ges åt motoravdelningen som skapat en ytterst potent trecylindrig motor på 200 hk. Till råga på allt har motorn cylinderavstängning så att den kan gå på två cylindrar vid jämn hastighet.

Interiören är frånsett färgerna mer eller mindre identisk i alla Fiesta-modeller. Bild: Bo Ingves

De skålformade Recaro-sätena är kraftigt skålade och sätter en viss gräns för bakens yttre omfång om det ska kännas bekvämt. Ryggen hålls ganska bra på plats, även om ryggstödets sidostöd inte är de hårdaste på marknaden.

Fakta

Ford Fiesta ST 3 dörrar

Pris: 28 900 euro.

Slagvolym: 1 499 cm3.

Effekt: 200 hk/290 Nm.

Topphastighet: 232 km/t.

Acceleration 0–100: 6,5 sek.

Snittförbrukning: 6,0 l/100 km.

CO2-utsläpp: 136 g/km.

Bagageutrymme: 311 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4068/1735/1469.

Växlarna slinker i som av sig själv. Inte för att växlingsbehovet är överhövan stort: på tvåan kör man utan problem 90 km/h. Motorns drag räcker dock till för betydligt större växlar också på backiga serpentinvägar.

Styrningen är imponerande exakt och bilen sugs praktiskt taget genom kurvorna av egen kraft.

Trots att motorn och bilens finfina styrning lätt lockar till onödigt hög hastighet är bilen samtidigt lika lämpad för långsam vardagskörning. Kopplingen är överraskande lätt med tanke på motorns effekt och vridmomentet på 290 Nm. Därför känns bilen smidig också i stadstrafik.

Här ska påpekas att det här inte är en bil för den komfortinriktade. Fast bilen kan definieras som nästan bekväm i sin klass känner man ändå av alla ojämnheter i vägen, och stolarna är inga fåtöljer. Det kan med andra ord vara en plåga att köra bilen på giktbrutna finska vägar.

Bilen finns enbart med manuell växellåda. Med tre dörrar kostar den 28 900 euro och med fem dörrar 500 euro till. Tillbehörslistan är varken lång eller dyr, men det som rekommenderas till den här bilen är Performance pack á 1 200 euro, som ökar bilens rolighetsfaktor rejält.

Ford Fiesta Active är lite tuffare och lite högre med 18 mm högre markfrigång än sin normala kusin. Bild: Bo Ingves

Den bekvämare kusinen

Den andra provkörda nya Fiesta-varianten heter Active. Den är ett komfortablare alternativ än ST och känns större än yttermåtten anger. Den är något av den felande länken mellan vanliga Fiesta och den lilla suven Ecosport: lite högre än den förstnämnda och lite lägre samt mera strömlinjeformad än den senare.

Fakta

Ford Fiesta Active III

Pris: 24 880 euro.

Slagvolym: 1 499 cm3.

Effekt: 120 hk/270 Nm.

Topphastighet: 190 km/t.

Acceleration 0–100: 9,4 sek.

Snittförbrukning: 4,4 l/100 km.

CO2-utsläpp: 112 g/km.

Bagageutrymme: 311 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4068/1735/1498.

Det är överraskande hur tyst och välbalanserad bilen känns när man kör i väg med den. På motorvägsetapperna var bilen riktigt tyst, låt vara att vägarna i södra Europa är betydligt slätare än i Finland. Här hemma lägger däckbrummet sordin på njutningen i många annars fina bilar. Hur bilen kommer att låta på hemmaplan är alltså en senare fråga.

Den provkörda versionen hade en dieselmotor på 115 hk och manuell växel. Det behöver inte sägas att motorn var som från en annan planet än vidundret i ST, men effekten var bra i balans med köregenskaperna.

Tillsammans med den hyggligt exakta växellådan var bilen lätt att komma underfund med, även om växlarna inte smög i lika lätt som i ST. Värt att nämnas är att motorn inte förde något större väsen om sig i kupén fast den var ganska ljudlig utåt.

Fiesta Active är knappa två centimeter högre än vanliga Fiesta och har några yttre attribut som räcker för att göra den lite mera imponerande. Trots att både Active och ST har ett lite större bagageutrymme än vanliga Fiesta är det inte fråga om några utrymmesmonster.

Active finns också med en bensinmotor på 100 eller 125 hk som både manuellt och automatväxlad. Priserna startar från 20 000 euro.

Bagageutrymmet på 311 liter i både Active och ST ger inte rum för alltför skrymmande bagage men är inte hopplöst litet. Bild: Bo Ingves

Standardinredningen är densamma i de olika modellvarianterna, färgsättningen varierar med bilens lackering. Bild: Bo Ingves

Kommentar

Dags att byta

Läsaren får ursäkta om texten låter väl positiv, men det är slutresultatet när man inte väntar sig speciellt mycket och så möts av två riktigt trevliga bekantskaper samtidigt som solen skiner och kurvorna känns raka.

Behöver du till exempel bagageutrymme för semesterresan till stugan eller vill ha med några passagerare i baksätet är i alla fall vare sig ST eller Active den optimala bilen.

Med Active kunde designern ha tagit steget ännu lite längre ut och ritat in en lite rymligare modell när man ändå försökte profilera Active som något utöver den vanliga versionen. Den här är nämligen lika mycket en tvåpersonersbil som vanliga Fiesta, med knappa två centimeter högre frigång.

De här bilarna är också en orsak till varför jag inte förstår människor som köper en bil utan att testa åtminstone några olika märken för att få en personlig upplevelse av hur olika bilar känns och motsvarar de personliga behoven. Fast man kört med "det enda tänkbara märket" i 20 års tid kan ju något ha hänt på andra fronter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03