Fidesz: Hårda tag mot flyktingorganisationer

Ungerns premiärminister Viktor Orbán inför sina anhängare.Bild: AFP/Lehtikuva/Attila Kisbenedek Stf

Efter storsegern i parlamentsvalet signalerar Ungerns Fidesz-parti om snabba, hårda tag mot ickestatliga organisationer som kämpar för flyktingars rättigheter och öppnare gränser.

Enligt en talesperson för Fidesz kommer arbetet att inledas när regeringsbildningen är klar i slutet av april eller senast början av maj, rapporterar den statliga radion.

Fidesz gick till val på ett starkt migrationskritiskt program, och bland föreslagna åtgärder finns obligatorisk registrering av ickestatliga organisationer som "stöttar illegal immigration" och en skatt på utländska donationer till dessa. Man vill också hindra aktivister som kämpar för en liberalare flyktingpolitik från att uppehålla sig vid landets gränser.

Premiärminister Viktor Orbán anklagar framför allt de organisationer som får pengar från miljardären George Soros för att utgöra ett hot mot landet, och anser att dessa vill förändra Ungern till ett "invandrarland". Fidesz har lagt fram ett förslag som fått namnet "stoppa Soros-lagen".

– Med två-tredjedelsmajoritet är det inga tvivel om att de kan, och kommer att göra det. Det här är skrämmande allvarligt, säger Stefania Kapronczay, chef för organisationen för civila rättigheter i Ungern.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00