Fick inget sommarjobb – grundade eget glassföretag

Henrik och Joakim förvarar glassarna i ett källarutrymme som fastighetsaktiebolaget Balder låter dem använda gratis. Bild: Ida Enegren

16-åringarna Joakim Strandström och Henrik Kuhlefelt fick inget sommarjobb trots flera ansökningar. Då bestämde de sig för att starta ett eget 4H-företag, Jäätelö kamut. Under sommaren cyklar "glasskompisarna" runt i Helsingfors och säljer glass.

När man är 16 år är det svårt att få sommarjobb. Joakim Strandström och Henrik Kuhlefelt sökte jobb i matbutiker, järnaffärer och vid Helsingfors stad, men utan framgång. De erbjöds en möjlighet att sälja glass på Sveaborgsfärjan, men även denna plan gick i stöpet.

– Då bestämde vi oss för att försöka cykla runt och sälja glass, säger Joakim Strandberg.

Joakim och Henrik har elcyklar med bärbara släpvagnar och kylväskor. De förvarar glassarna i ett källarutrymme i centrala Helsingfors. Pojkarna har ett samarbete med Suomisen Maito Oy och säljer deras ekoglass, Jymy-Jäätelö. Sitt företag har de döpt till Jäätelö kamut.

– Att få ihop allting för att det här skulle fungera var mycket svårt. Det var osäkert om vi skulle hinna skaffa det vi behövde. Ungefär en månad före sommarlovet hade vi allt förberett, säger Henrik.

Pojkarna arbetar ungefär fem timmar per dag, men det beror också på vädret. Om vädret är riktigt dåligt arbetar de inte alls. Joakim bedömer att de cyklar ungefär trettio kilometer per dag. De säljer glass runtom i Helsingfors, oftast i centrum. De levererar också beställningar. I kylväskorna ryms ungefär två satser av åttio glassar i åtta olika smaker.

Henrik och Joakim fick inget sommarjobb och grundade Jäätelö kamut i stället. De cyklar runt i Helsingfors och säljer inhemsk ekoglass. Bild: Ida Enegren

Det bästa med jobbet är friheten att själv bestämma

– En typisk dag vaknar vi ungefär klockan 11. Vi träffas hos Joakim och börjar förbereda. Sedan cyklar vi till Helsingfors och säljer glass. Vi tar en liten paus på dagen och ungefär klockan fyra, när folks arbetsdag tar slut, cyklar vi antingen till centrum eller till folks hem för att sälja glass, säger Henrik.

Det är friheten att kunna bestämma sina egna tidtabeller och att kunna vara ute som är det bästa med jobbet, håller både Joakim och Henrik med om.

– Det tyngsta med jobbet är kanske det fysiska när man hela tiden rör på sig, säger Henrik.

Bild: Ida Enegren

Det har funnits människor som har undrat när Skatteförvaltningen kommer och sätter stopp för deras verksamhet. Henrik och Joakim har skaffat alla nödvändiga tillstånd och de kommer att göra en resultaträkning.

Förutom detta berättar pojkarna att de bara har fått positiv feedback. De har till exempel blivit tillfrågade att delta i ett födelsedagskalas och värdinnan har lovat att bjuda sina gäster på glass.

– Vi kommer att sälja glass till slutet av sommaren. Hur det blir nästa sommar vet man ju aldrig, säger Henrik.

För både Henrik och Joakim är det här deras första riktiga sommarjobb.

Rättelse:

I ursprungsartikeln skrev vi Joakims efternamn fel. Han heter Strandström, inte Strandberg. Vi beklagar misstaget.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning