Fiaskosäsongen lärde HIFK en läxa – "Var inte tillräckligt disciplinerade"

Bättre tider väntar. Tommi Niittylä och HIFK vill glömma förra säsongen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Efter floppsäsongen i fjol siktar HIFK på att hitta sitt spel igen och få fortsätta säsongen klart längre in på våren.

Det har gått över nio månader sedan som HIFK:s miserabla bandysäsong 2016-17 tog slut. De övriga åtta lagen gick till slutspel medan den traditionella storklubben avslutade säsongen med ett facit på tre segrar, två oavgjorda och tretton förluster. En kapital flopp.

Mycket har hänt under de evighetslånga nio månaderna och kapten Tommi Niittylä tror absolut på bättre tider för rödtröjorna vars bandyverksamhet i år firar sitt 110-årsjubileum.

– Förra säsongen blev väldigt svår för oss. Nu känns det grymt kul att få börja säsongen efter att ha varit tvungen att vänta så länge. Vi har fått några starka tillbakaflyttare som tillför goda element till vårt spel. Vi kommer helt säkert att vara starkare än förra säsongen, säger Niittylä.

Efter finska cupens gruppspel och måndagens träningsmatch mot Botnia har HIFK redan lika många segrar i bagaget som under hela förra grundserien. Ett gott tecken, även om man inte ska dra några slutsatser utifrån försäsongen.

– Jämfört med i fjol fanns många goda element i vårt spel. Då präglades vårt spel av stora målskytteproblem. I cupmatcherna var vi mycket piggare i mållägen. Det här är slutligen ändå en målgörartävling och då också försvarsspelet fungerade så kan vi vara förtroendefulla, säger kaptenen.

Nytt tränarteam

Mycket har hänt i HIFK:s organisation sedan februari. På listan av tillbakaflyttare finns bland annat Erik Hörhammer och Harri Hiukka samt Jari Hyttinen, nu i rollen som chefstränare. I det förnyade tränarteamet finns också Juha Laitinen. Kaptenen Niittylä menar att tränarbytet inte har någonting med fjolårets spelmässiga misär att göra.

– Nä, det hängde nog på spelarna. Vi måste vara förbundna till vårt spelsystem. I fjol var vi inte tillräckligt disciplinerade, något som jag nu tycker vi är.

Niittylä plockar fram ett par spelkamrater som han varit extra nöjd med hittills.

– Aku Ojanen och Patrik Huber för att nämna några. Huber är kanske den enskilt viktigaste spelaren. Huikka är också bra – han fixar alltid mål, det är ett kallt faktum, säger Niittylä leende.

Också på juniorsidan ser Niittylä ett klart uppsving.

– Som det nu ser ut så kommer vi ha riktigt bra juniorer på inom ett par år. Redan nu har vi ett par grabbar som kommer att vara med oss i år. Vi har ett bra gäng juniorer på kommande, säger Niittylä vars HIFK inleder med en dubbelomgång i norr innan dess hemmapremiär fredag nästa vecka.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03