Svensk infiltratör: "Charlottesville dålig PR för högerextremisterna, bättre att fokusera på nätet"

Motdemonstranterna var uppemot hundra gånger fler. Och så började det ösregna.Det blev inte mycket av den högerextrema marschen i Washington i samband med årsdagen av förra årets våld i Charlottesville.

Den högerextrema marschen i Washington i samband med årsdagen av förra årets våldsamma händelser i Charlottesville blev ett fiasko för vit makt-anhängarna. Den dåliga uppslutningen är tecken på att de högerextrema dragit sig tillbaka till nätet, tror svenske Patrik Hermansson som infiltrerat rörelsen.

Manifestationen kallades "Unite the Right 2", alltså en uppföljning på förra årets vit makt-marsch under parollen "Ena högern" i Charlottesville, som slutade med dödligt våld.

Denna gång fick extremisterna inte tillstånd i Charlottesville, som ligger drygt 15 mil sydväster om Washington. Men en marsch på en och en halv timme skulle hållas i huvudstadens centrala delar på söndagen.

Till slut dök dock bara 20–25 deltagare upp, och redan vid metrostationen Foggy Bottom blev de utbuade av stora skaror motdemonstranter som ropade "skäms!" och "ut ur vår stad!".

Motdemonstranter kan ha varit uppemot hundra gånger fler, och även polisen och medier var på plats i mängd. Samtidigt som regnet tilltog höll högermännen en kort marsch, men vid Lafayette Park – i anslutning till Vita huset – körde polisen fram bussar, som sedan förde bort extremnationalisterna.

I ösregnet tunnades även motdemonstranternas led snabbt ut, även om en del försökte förvandla dagen till en folkfest med dans på gatorna.

"Strategin nu att fokusera på nätet"

På uppdrag av den brittiska organisationen Hope not hate lyckades svenske Patrik Hermansson infiltrera flera rasistiska grupper i England och USA. Och under täckmantel var han med förra året i Charlottesville. Han arbetar nu som researcher för Hope not hate.

– Efter förra årets Unite the right var det många viktiga och inflytelserika aktivister som sade att de måste tänka om. Charlottesville var dåligt för dem utifrån ett PR-perspektiv. Man har i stället uttryckt flera gånger att det är bättre att ta ett steg tillbaka till nätet och sociala medier, som de vet att de är bra på och det var där som de började, säger Patrik Hermansson till TT.

Strategin verkar ha fungerat. Enligt Patrik Hermansson syns en ökande aktivitet och fler besökare på de större högerextrema hemsidorna.

– Snarare än att detta tyder på att rörelsen försvagats så tyder det på att de bytt strategi till att fokusera mer på nätet än på demonstrationer.

Efter våldsdådet i Charlottesville för ett år sedan har också motståndet från antirasistiska aktivister och organisationer ökat.

– Folk är argare, det finns ett större motstånd, och det gör det helt enkelt svårare för dem att organisera sig på marken, säger Patrik Hermansson.

Trump tar ställning

Vid förra årets demonstration dödades 32-åriga Heather Heyer av en man med nazistsympatier som körde in sin bil bland de samlade motdemonstranterna. 19 personer skadades.

President Donald Trump dröjde med sin reaktion, men sade till slut att "båda sidor" var skyldiga till våldsamheterna i Charlottesville. Uttalandet möttes av stark kritik, från bägge partiled, då han ansågs dra likhetstecken mellan motdemonstranterna och en grupp som inkluderade bland andra vit makt-rörelsen och nynazister.

Denna gång är presidentens budskap ett annat:

"Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och splittring. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!", skriver Trump på Twitter.

"Han måste göra mer"

Presidentens rådgivare Kellyanne Conway påstår samtidigt att medier "inte täcker" när Trump tar avstånd från de högerextrema.

Elijah Cummings, Marylanddemokrat som suttit i representanthuset sedan 1996, säger till Reuters att Donald Trump helt enkelt inte har gjort tillräckligt:

– Jag tycker att ribban ligger lågt för USA:s president när han bara säger att han är emot rasism. Han måste göra bättre ifrån sig än så. Han måste ta itu med de människor som kastar ur sig rasistiska kommentarer och som gör rasistiska handlingar.

Vid de parallella manifestationer som pågick i Charlottesville grep polisen fyra personer för mindre förseelser, rapporterar tv-kanalen CBS.

Artikeln är utbyggd kl. 14.00 med Patrik Hermanssons kommentarer.

Fakta

Manifestationer i Charlottesville

I augusti förra året bröt våldsamheter ut i Charlottesville i Virginia, där vita nationalister och andra högerextrema grupper samlats för att demonstrera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee.

En kvinna dödades och över 30 personer skadades när en man med nazisympatier körde sin bil in i en folkmassa. Efteråt tog president Donald Trump inte specifikt avstånd från högerextremisterna, utan fördömde "båda sidor", vilket resulterade i en kritikstorm.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03