Olga Feoktistova körde fyra dagar utan rast från krigets Zaporizjzja – nu jobbar hon på Granhultsskolan och lär sig svenska

Dagen då Ryssland gick till anfall vaknade Olga Feoktistova till ljudet av explosioner i sitt hem i Zaporizjzja i Ukraina. Nu studerar hon svenska och jobbar på en lågstadieskola i Grankulla. – De undrade varför jag ville gå en kurs på svenska då alla talar finska.

Andrii, Emiliia och Olga flydde från Ukraina samma dag kriget bröt ut.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
24.02.2023 05:00 UPPDATERAD 24.02.2023 10:59
För exakt ett år sedan, den 24 februari 2022, vaknade Olga Feoktistova av några hårda smällar. Klockan var 04.30 och i hemmet i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina sov också barnen Andrii, 15, och Emiliia, 5. I veckor hade Ryssland trappat upp mobiliseringen på andra sidan gränsen och det var inte svårt att förstå vad som hänt: Ryssland hade inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.
Olga Feoktistova kastade sig på telefonen och ringde sin man, som jobbade i Finland sedan hösten innan.
– Jag var ensam med barnen och rädd. Min man kunde inte tro sina öron, han hade inte trott att det var möjligt att Ryssland verkligen skulle anfalla. Sedan sa han att jag skulle bunkra extra bensin i bilen, ta barnen och sticka, berättar Feoktistova.

ANDRA LÄSER