Tårar efter ny besvikelse: "Har inte ett skit"

Carl Klingberg grät, Tre Kronors lagkapten Anton Lander hittade inte orden och Lucas Wallmark var helt tom i blicken.Först sprack gulddrömmarna – och 24 timmar senare fanns ingen kraft kvar när bronsmedaljerna stod på spel.– Vi är en straff från att kriga om guldet – nu har vi inte ett skit, säger Klingberg när han torkat tårarna efter 0–4-förlusten mot Slovakien.

Tre Kronor deppar.
19.02.2022 19:37 UPPDATERAD 19.02.2022 19:40
Det var två förluster inom loppet av 24 timmar som var svåra för spelarna i Tre Kronor att ta.
Ett svenskt lag som hyllats för sitt lagtänk, sitt uppoffrande spel och sitt stora hjärta avslutade OS med två raka förluster och får lämna Peking tomhänt.
Slovakien tog greppet med två mål i mittperioden och när Tre Kronor skulle spurta hände...ingenting.
Slovakerna kunde avsluta med att sätta två puckar till i tom kasse.

"Alldeles tomt"

Tonårssensationen Juraj Slafkovsky, 17 år, blev tvåmålsskytt och går mot skytteligaseger med sju gjorda mål.
– Det är svårt att summera, det är alldeles tomt bakom pannbenet. Jag tycker inte den där sista växeln kommer där vi kan trycka på. Jag har inget bra svar till varför, säger lagkaptenen Anton Lander.
Slovakien hade nio timmars längre vila än Tre Kronor efter gårdagens semifinaler.
– Man kan grotta ned sig i allting, det är klart det ska vara på tapeten, men det är ingen ursäkt jag vill använda, säger Lander.
Svenskarna såg tomma ut på energi. När Slovakerna fick 1–0-målet genom Slafkovsky hade inte Tre Kronor något att komma med.
– Det känns tomt. Det har varit tuffa 24 timmar. Jag tycker ändå att vi kommer ut rätt bra. Det är jag. Jag har några bra chanser i första perioden, men när vi inte får 1–0 så blir det lite tomt och vi tappar energi, säger Lucas Wallmark.

"Hade behövt några kassar"

Wallmark gjorde totalt fem mål i turneringen och ligger tvåa bakom Slafkovsky i skytteligan.
Samtidigt var han för ensam. Tre Kronor gjorde tre mål på sina tre slutspelsmatcher mot Kanada, Ryssland och Slovakien – och då var ett av dem, 2–0 mot Kanada, i tom kasse.
Då är det svårt att vinna matcher.
– Självklart är det så, vi hade behövt några kassar. Tidigare hade vi bra möjligheter och skapade lägen, men nu känns det som att vi inte kom till de ytorna, säger Klingberg.
För Slovakien var det däremot klackarna i taket. Nationen, som vann VM-guld i Göteborg 2002, tog sin första OS-medalj i historien.
Det var dessutom andra gången i rad som den lilla hockeytokiga nationen slog Sverige i OS-sammanhang. I Vancouver 2010 fällde slovakerna ett stjärnspäckat svenskt lag i kvartsfinalen.
Tre Kronors silver i Sotji 2014 är den senaste svenska OS-medaljen och inte sedan guldet i VM 2018 har Tre Kronor tagit en internationell medalj.

ANDRA LÄSER