Tiia, Olivia, Celina och Alisa skapade miljövänligt diskmedel – tävlar nu i final för unga företagare

Företaget Queco UF är redo att mäta sina krafter med de övriga deltagarna i finalen i "Ett år som företagare". De fyra skaparna av företaget är taggade inför finalen och tror hårt på sin produkt: ett miljövänligt diskpulver gjort på helt vanliga hushållsingredienser.

Tiia Risku, Alisa Lehti, Olivia Nabb och Celina Rabb från Korsholm är lite förvånade över att deras miljö- och hälsovänliga diskmedel har sålt så bra, med tanke på coronaläget. Tjejerna har sålt 70 paket sammanlagt, en del online och en del i samband med olika marknader i Vasa och Korsholm.
21.04.2021 10:00 UPPDATERAD 21.04.2021 15:55
Programmet "Ett år som företagare" ger unga möjligheten att driva ett eget företag under ett år. Ung företagsamhet ansvarar för utbildningsprogrammet, som även är en tävling för dem som är intresserade. En tävling som avgörs virtuellt under onsdag och torsdag den här veckan.
Ett av företagen som tagit sig ända fram till finalen är Queco UF. Det drivs av Tiia Risku, 17, Olivia Nabb, 17, Celina Rabb, 18 och Alisa Lehti, 17. Tjejerna studerar till merkonomer för andra året vid yrkesinstitutet Vamia i Vasa.
– Vi läste en artikel om att de kemikalier som vanligt diskmedel innehåller lagras i kroppen, och att det syns i samband med en obduktion. Det skrämde oss lite, så vi bestämde oss för att försöka utveckla kemikaliefria disktabletter för maskinbruk, säger Tiia Risku.