"Personen ni ringde till talar ett annat samtal" – Finlands mest kända röst gick med i Tiktok, och reaktionerna lät inte vänta på sig

Klippet har setts över 700 000 gånger. Fler än 90 000 gillar det. Närmare 3 000 har kommenterat. När Reidar Wasenius gick med i Tiktok på höstlovet tog han användarna med storm.

Reidar Wasenius har du antagligen hört när du åkt tåg eller ringt ett samtal utan att komma fram till den du vill tala med. Söndagen före höstlovet laddade han upp sin första Tiktokvideo någonsin, och inlägget spreds som en löpeld.
Harald Grönstrand
15.10.2020 16:28 UPPDATERAD 15.10.2020 18:30
"Personen ni ringde till talar ett annat samtal, var god och vänta utan att avbryta samtalet."
Det är en röst de allra flesta av oss hört under våra liv. Reidar Wasenius är nämligen den som svarar när din vän inte gör det. Så när han laddade upp sin första video någonsin på Tiktok tog det inte länge förrän ringarna spred sig på vattnet.
@reidarwasenius

##ääni ##puhelimessa##telefon ##röst#v#oice #o#nthephone#op#erator #gl#itchinthematrix#15s#econds

♬ original sound - Reidar Wasenius
– Jag hade länge övervägt prova på Tiktok. Jag är aktiv på sociala medier, det är naturligt för mig att kasta mig in i dem. Jag vill prova och se vad som händer, säger Wasenius som har 4 600 vänner och 400 följare på Facebook.

Välkänd röst

Wasenius första inlägg, rösten du hör när du ringer någon och det är upptaget, tog Tiktok med storm. En kort fras på tre språk i ett femton sekunder långt klipp var exakt det unika innehållet som behövdes för att spridas. Orden motsvarar inte exakt de du hör i telefonen, men det gör ingenting. På torsdagen hade klippet över 700 000 visningar med fler än 90 000 reaktioner. Inlägget laddade han upp i söndags, precis när höstlovet började.
– Det finns de som köper en Harley Davidsson när de fyller femtio. För mig är det naturligt att göra något sådant här. Det är ett experiment kan man säga, säger Wasenius som är 53 år och alltså långt över åldersgruppen där Tiktok är populärt.
Och reaktionerna på klippet omfattar allt mellan mardrömmar och eufori, om man ska tro tiktokarna.

Reidar Wasenius närvaro på sociala medier

7 100 kontakter på Linkedin. Det tog honom 15 år att skaffa.
5 000 vänner och följare på Facebook. Det tog 12 år.
12 500 följare på Tiktok, på 3 dagar!
– En del har helt enkelt konstaterat att rösten varit skrämmande, och när de ser mitt ansikte blir de ännu mer skrämda. Det låter knastertorrt när det kommer ur min mun, men videon jag laddade upp ligger i stark kontrast till det som ligger på Tiktok. Gubben tittar in i kameran och säger något bekant.
– Men när man går med i något som Tiktok är det viktigt att man gör det på den gemenskapens villkor. Det är viktigt att inte ta sig själv på alltför stort allvar.

Otaliga reaktioner

Bland reaktionerna på hans första inlägg har Wasenius inte någon favorit ännu. På torsdagen hade han fått över 130 videosvar där användare använt hans klipp på olika sätt, och fler svar ramlar hela tiden in.
– Det måste jag säga om Tiktok, det är en otroligt bra plattform när det gäller kreativitet. Tiktok hjälper effektivt människor göra saker de aldrig gjort tidigare. De lär sig koordination och rör sig på sätt de inte blivit inspirerade till på gymnastiktimmarna i skolan.
– När jag gick i skola lärde man sig uppträda på ett helt annat sätt, så Tiktok gör oss en stor tjänst genom att lyfta oss ut ur våra skal och uppträda, rita, visa och dansa. Jag tror att användarna säkert kommer att ha nytta av det här i resten av sina liv.
Sociala medier är långt ifrån främmande för Reidar Wasenius. På Facebook har han nått gränsen med hur många vänner man kan ha, 5 000 personer.

Vad finns det för innehåll på Tiktok som intresserar dig?

– Gregg Hinthorn räknar upp ett ord per dag i det engelska språket. Det intresserar mig som språkmänniska, men mycket annat har jag inte hunnit titta på.
– Så i det här skedet kan jag konstatera att jag inte vet vad som finns där. Men just nu håller algoritmerna på att kopiera in mitt psyke och preferenser i servrarna, så den kommer att visa mer liknande material för mig.

Hurdant material kommer du då att ladda upp i fortsättningen?

– Jag har en ganska klar plan på vad jag ska lägga upp, nästa inlägg har med mig att göra som tågröst. Och jag har fått ta emot en massa önskemål också.
– Jag kommer att ta mig en massa friheter, säger Reidar Wasenius.

ANDRA LÄSER