Svenska förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina

Den svenska förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av kinesisk domstol, för att han ska ha försett utländsk makt med underrättelser. Fallet har gett upphov till en diplomatisk konflikt mellan Sverige och Kina.

Bokförsäljaren Lee Bo och den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som varit frihetsberövad i Kina sedan 2015.
Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai har inte setts till sedan 2018, då han åter greps av kinesiska myndigheter. Nu har han dömts till tio års fängelse vid en domstol i Ningbo i Zhejiang provinsen i Kina.
– Det är en låtsasrättegång de har knåpat ihop. De har bestämt på förhand vad de vill göra. Och så har de lagt till att han självmant skulle ha gett upp sitt svenska medborgarskap, något som fullständigt saknar trovärdighet, säger Magnus Fiskesjö, lektor vid Cornell University i New York, USA.
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, är inne på samma linje.
– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger han.

Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015. Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.
I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats. Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.
Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut. Den 20 januari 2018 färdades Gui Minhai på ett tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern
Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Ingen kontakt

Magnus Fiskesjö var kulturattaché på svenska ambassaden i Peking på 1980-talet och lärde där känna Gui Minhai.
– De säger att han skulle ha sålt hemligheter till utlandet. Men den enda hemligheten i så fall är väl att han kidnappades av polisen, och hur det gick till, säger han.
Han har inte kunnat ha kontakt med Gui Minhai på flera år.
– Det är också något av det värsta och mest förödmjukande, att de (Kina) brutit mot de konsulära internationella bestämmelserna och vägrat tillgång till vår medborgare. Så inte ens vår ambassad, inte ens Utrikesdepartementet, har fått se eller träffa honom på väldigt länge, säger Fiskesjö.
En talesperson för Kinas utrikesministerium sade vid en presskonferens att Gui Minhais rättigheter och intressen tagits tillvara. På en fråga om svenska diplomater kommer att få besöka honom blev svaret att alla besök från diplomater ställts in på grund av coronavirusutbrottet.
Samtidigt betonar Kina att landet inte erkänner dubbla medborgarskap.
– Kina, i enlighet med lagen, erkänner honom enbart som kinesisk medborgare, säger Zhao Lijan, talesperson vid kinesiska utrikesdepartementet, enligt Reuters.

"Många oklarheter"

Enligt det korta officiella uttalandet från domstolen har Gui Minhai avsagt sig rätten till att överklaga domen. Men enligt nyhetssajten Hongkong Free Press kommer han att överklaga.
– Det låter väldigt osannolikt att han ska ha avsagt sig rätten till att överklaga, som det hävdas i det här meddelandet från domstolen, så det finns väldigt många oklarheter och det är en smått chockerande uppgift skulle jag säga, säger Jesper Bengtsson.
Gui Minhai startade 2012 bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Han greps första gången 2015 i Thailand för att förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet.
Han släpptes i oktober 2016 efter att ha avtjänat straffet för att ha varit inblandad i en trafikolycka, enligt kinesiska myndigheter. 20 januari 2018 fördes han på nytt bort av polis, då var han på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden.
I fjol tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av Svenska Pen i sin frånvaro. Kina och Sverigeambassadören Gui Congyou svarade då med att hota att "vidta åtgärder" mot Sverige.
Förra veckan krävde 30 svenska kulturpersonligheter i ett öppet brev att Gui Minhai skulle friges och att Kinas ambassadör i Sverige ska sluta hota personer som kritiserar Kina. Jesper Bengtsson vill inte spekulera i om den senaste tidens svenska protester mot Kina och landets fängslande av Gui Minhai har påverkat domen.
Magnus Fiskesjö ser domen som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.
– Det är de höga pamparna som bestämmer i Kina. De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.
Han uppmanar regeringen att stå upp för Gui Minhai och kräva att hans släpps fri.
Den kinesiska ambassadören har under tisdagen kallats upp till det svenska Utrikesdepartementet.
HBL har tidigare rapporterat om att Kinas ambassad i Sverige utövar påtryckningar mot flera svenska medier, enligt en kartläggning som Sveriges television har gjort.

ANDRA LÄSER