Svenska kungaparet på officiellt besök till Åland för första gången

"En ohyggligt stor sak. Lika betydelsefullt som då drottning Elizabeth besökte Mariehamn 1976."

Ålänningarna firar 100 år av självstyrelse och får besök av svenska kungen och drottningen. Arkivbild från när kungaparet önskade glad midsommar sommaren 2021.
Maria Gestrin-Hagner
26.04.2022 12:41 UPPDATERAD 26.04.2022 18:51
Sveriges kungapar gästar Åland den 9 juni när Ålands självstyrelse fyller 100 år. Festligheterna kulminerar den 9 juni som är den dag då landstinget, som numera heter lagtinget, sammanträdde till sitt första plenum.
Svenska kungaparet som flera gånger har besökt Åland privat, hedrar dagen med att för första gången avlägga ett officiellt besök till öriket.

En stor dag

– Det är en stor dag för självstyrelsen. Utöver kungaparet hoppas vi även att Finlands president och statsminister kan närvara. Vi har också bjudit in talmännen från alla nordiska länders parlament, men det beror på världsläget om de kan delta, säger Bert Häggblom som är talman i lagtinget under en presskonferens i Mariehamn där HBL är på plats.
Kungaparet anländer till Åland morgonen den 9 juni. Programmet för besöket offentliggörs vid ett senare tillfälle.
På schemat står åtminstone uppvaktning vid den åländske "kungen" och separatisten Julius Sundbloms staty där förhoppningen är att kung Carl Gustaf och Sauli Niinistö ska hålla tal.
– Besöket visar en uppskattning för vår självstyrelse och förenar Sverige och Finland. Åland är en förenande länk mellan Sverige och Finland. Det var en konfliktsituation mellan länderna 1917-1921. Sverige ville ha Åland och vi ville tillhöra Sverige. Finland ville också ha Åland och Nationernas förbund beslutade att vi skulle höra till Finland. Åland har jobbat med de här sakerna hela tiden och i dag är vi nöjda med situationen, säger Häggblom om betydelsen av dignitärbesöket.
– Det som skedde (Ålandslösningen, red:s anm.) visar att konflikter kan lösas på ett bra sätt utan att det behöver bli vapenskrammel, säger Bert Häggblom.

Niinistö och Marin förhoppningsvis konsertgäster

Senare på kvällen, efter att kungaparet rest hem, vankas en stor konsert. Lagtingets förhoppning är att president Sauli Niinistö och Sanna Marin ska stanna kvar och ta del av konserten.

Wiklöf lånar ut sin tennisarena

Tillställningen, där det är fritt inträde för 2 000 personer, hålls på mecenaten Anders Wiklöfs Andersudde där tennisplanen och läktaren görs om till konsertarena.
På programmet står en musikalisk tidsresa mellan 1922 och 2022 med i huvudsak åländska toppartister. Medverkande är bland andra Jenny Carlstedt, Dan Karlström, Therese Karlsson och Sofie Asplund.

Smockfullt då Victoria besökte Åland

Ålands landshövding Peter Lindbäck säger att det kungliga besöket är en jättestor sak för Åland.
– Kungaparet har aldrig tidigare varit här på officiellt besök, men kronprinsessan Victoria och prins Daniel har vardera besökt Åland. Jag var med under kronprinsessans besök från start till mål och under min tid har vi aldrig haft någon gäst som har lockat lika mycket folk som hon gjorde. Det var smockfullt av människor på torget, minns Lindbäck.

Parallell till drottning Elizabeths visit

Peter Lindbäck säger att det finns en motsvarighet till det instundande kungabesöket. Det var år 1976 då Storbritanniens drottning Elizabeth II gjorde ett inofficiellt statsbesök i Mariehamn tillsammans med sin make prins Philip.
Statsbesök brukar alltid inledas med att statsöverhuvudet anländer till landets huvudstad. Men prins Philip som hade en bakgrund som marinofficer var som känt mycket sjöfartsintresserad och hade uttryckligen önskat att få besöka Ålands Sjöfartsmuseum i samband med Finlandsvisiten.
Det brittiska kungaparet anlände till Mariehamn med flyg, besökte sjöfartsmuseet och intog därefter lunch på de åländska redarnas restaurang Nautical.
Efter Ålandsbesöket klev drottningen och hennes make ombord på den kungliga jakten HMY Britannia och åkte vidare till Helsingfors för officiellt statsbesök.

ANDRA LÄSER